Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do nedjelje

'Snowpocalypse' u SAD-u: Dio zemlje paraliziran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američku regiju srednjeg Atlantika, od Pennsylvanije na sjeveru do Sjeverne Karoline na jugu, uključujući i glavni grad Washington, jučer je zahvatilo snježno nevrijeme koje će po najavama meteorologa paralizirati to područje sve do nedjelje, donoseći do 75 cm snijega.

Slijedeći precizne prognoze meteorologa, zračne luke u Washingtonu, Baltimoreu, Philadelphiji, Pittsburghu i drugim gradovima otkazale su stotine letova od petka popodne, a željeznička tvrtka Amtrak otkazala je većinu vlakova koji idu južnije od Washingtona. Tisuće škola, vladinih ustanova i privatnih tvrtki u petak je radilo skraćeno, a građani su pohrlili u kupovinu slijedeći preporuke vlasti da nabave namirnice za tri do pet dana. Lokalniji mediji već su proglasili 'snowpocalypse' i 'snowmageddon'.

Pročitajte i ovo Poplave u Dubaiu - 2 Nezapamćeno nevrijeme Ujedinjeni Emirati saniraju štetu: Najmanje jedna osoba poginula, zračni promet otežan Snijeg i led otežavaju povratak kući milijunima Kineza uoči Proljetnog festivala - 4 Ima i poginulih VIDEO/FOTO Ledeni užas u Kini: Tisuće zarobljene u jednom od najvećih prometnih čepova, muškarac danima nije mogao iz vozila

U samposluživanjima u Washingtonu već su u četvrtak vladale nezapamćene gužve, građani su doslovno ispraznili police, ponestalo je mlijeka, kruha, mesa, piva, a najezda kupaca nastavljena je i u petak. Osim za snježnu oluju, kupovalo se i za nedjeljni 'Super Bowl' - finale doigravanja profesionalne lige američkog nogometa - NFL, dan kada se Amerikanci okupe pred TV ekranima uz najveću godišnju potrošnju hrane i pića, izuzev one za nacionalni blagdan Thanksgiving - Dan zahvalnosti.

Druga velika snježna oluja u manje od dva mjeseca mogla bi biti 'krajnje opasna', a težak i mokar snijeg te snažan vjetar prijete prekidima u opskrbi strujom, upozorila je Nacionalna meteorološka služba. U saveznoj državi Virginiji zabilježene su i prve dvije žrtve snježne oluje. Na autocesti Interstate 81 kamion tegljač udario je i na mjestu usmrtio oca i sina, koji su stali kako bi pomogli drugom vozaču koji je doživio nesreću u snijegu, priopćila je policija.

>> VIDEO: Snijeg zatrpao SAD, izvanredno stanje

Građani su upozoreni da ostanu kod kuća, te da se u subotu neće moći voziti na većini cesta u Washingtonu, Marylandu i sjevernoj Virginiji. Upozorenja za snježnu mećavu dana su u državi Deleware i južnom dijelu New Jerseya. U Philadephiji očekuju oko 30 cm snijega, a u Pittsburghu oko 20 cm. U Washingtonu, gdje je u oluji 19. prosinca palo 40 cm snijega, što je rijetkost, ovoga puta očekuju rušenje rekorda iz 1922. kada je napadalo 71 cm snijega. (T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene