Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff obećala je u ponedjeljak dijalog, dan nakon velikih demonstracija koje su bile usmjerene protiv njezinih mjera štednje i protiv korupcijskih skandala u Brazilu.


'Vlada ima obvezu pokrenuti dijalog', rekla je predsjednica na konferenciji za novinare u Braziliji na kojoj je snažno branila svoju politiku proračunske štednje koja je podijelila njezin tabor.

Vezani članci Slika nije dostupna Brazilska vlada na prosvjede odgovara vojskom Slika nije dostupna NA PROSVJEDU GOTOVO 8 TISUĆA LJUDI "Ako ona više ne bude predsjednica, hoće li nam biti gore i hoće li napetosti sa Sjevernom Korejom biti gore?"

"Moja obveza je da vodim zemlju za 200 milijuna Brazilaca", rekla je predsjednica, dodajući da je spremna za dijalog "sa svima koji su spremni" pregovarati u parlamentu o "širokoj političkoj reformi" i paketu mjera protiv "nekažnjivosti" političara, koji bi trebao biti predstavljen tijekom sljedećih dana.

Prosvjedujući protiv aktualne predsjednice Brazilci su palili i gasili svjetla u stanovima, trubili u automobilima i lupali loncima na svojim balkonima.

Branila je potrebu mjera štednje koje je pokrenula u siječnju, a u suprotnosti su s njezinim predizbornim obećanjima iz 2014. "Moramo učiniti napor ove godine" jer se ekonomsko stanje pogoršalo više nego je bilo predviđeno, a skupe mjere potpore ekonomiji usvojene tijekom prvog mandata sada su se iscrpile, rekla je.

VIDEO Snimljena pobuna u jednom od najopasnijih mjesta na svijetu

Po vojnoj policiji, 1,7 milijuna Brazilaca prosvjedovalo je u nedjelju u čitavoj zemlji protiv predsjednice, zbog lošeg ekonomskog stanja u zemlji i brojnih korucijskih skandala za koje je otptužuju.

Brojni prosvjednici tražili su njezin odlazak jer kažu da ne može ignorirati ogromni sustav korupcije koji je otkriven u državnoj energetskoj kompaniji Petrobras kao i sustav mita koji se davao članovima njezine koalicije.

"Jučer kada sam vidjela stotine tisuća građana kako prosvjeduju nisam mogla ne misliti da je vrijedilo boriti se za takve slobode", kazala je Rousseff, bivša gerilka, žrtva brazilske vojne diktature. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook