Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Desetljeće Tonyja Blaira duboko obilježilo Britance

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tony Blair, koji danas treba objaviti da će se povući početkom srpnja, duboko je utjecao na Britance u zadnjem desetljeću koliko je obavljao premijersku dužnost, pokazuje anketa objavljena u dnevniku Guardian.

Gotovo dvije trećine Britanaca (60 posto) drže da je on bio snaga promjene - ne nužno u pozitivnom smislu - za veliku Britaniju otkako je ušao u Downing Street 10 (sjedište britanske valde).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za dolar više Tony Blair 'stoji' 2.400 eura po minuti Slika nije dostupna Otišao Tony Blair, Brown novi premijer

Gotovo polovica ispitanika (44 posto) drži da je njegov rad bio
pozitivan za zemlju, unatoč ratu u Iraku. Jednak postotak ocjenjuje da je Blair bio hrabar ministar.

Međutim, 58 posto anketiranih drži da je Tony Blair razočarao ne ispunivši očekivanja Britanaca otkako je preuzeo dužnost u svibnju 1997.

Blairova prevelika zaokupljenost vanjskom politikom jedna je od glavnih zamjerki njegovu vođenju britanske vlade. U tome se slaže 64 posto Britanaca.

Pitanje Iraka dominiralo je političkim životom Velike Britanije od invazije na tu zemlju koju su 2003. izveli Amerikanci i Britanci.

Među ispitanicima, njih 53 posto ocijenilo je da je Blairov stil
previše nalikovao predsjedničkome u Britaniji, zemlji parlamentarne demokracije, a 50 posto anketiranih drži da je premijer bio odviše zaokupljen vlastitim imidžom.

Nadalje, 44 posto Britanaca smatra Blaira "poštenim čovjekom" unatoč policijskoj istrazi o financiranju političkih strana u Velikoj Britaniji, koja je još u tijeku i tiče se Blairovih laburista.

Anketa ICM za Guardian provedena je od 20. do 22. travnja telefonski na uzorku od 1.005 odraslih osoba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene