Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Demokratska stranka u utorak je nominirala bivšu američku državnu tajnicu, senatoricu iz New Yorka i bivšu prvu američku prvu damu za svoju kandidatkinju na američkim predsjedničkim izborima i Hillary Clinton tako je postala prva žena u američkoj povijesti koju je kandidirala velika stranka za predsjednicu države.


U dvosatnom izjašnjavanju drugog dana na konvenciji Demokratske stranke u Philadelphiji predstavnici demokrata iz 50 saveznih država objavljivali su koliko je glasova pojedina država dala Hillary Clinton a koliko njezinom protukandidatu Bernieju Sandersu koji je podržao Clinton.

Vezani članci Kuća strave ''Koliko dugo još moram ovo raditi?!'' Poslali novinarku u kuću strave, umalo joj je stalo srce SAD, ilustracija Kako u SAD bez vize: I dalje treba ispuniti nekoliko uvjeta, donosimo korake

Delegati su skandirali "Hillary, Hillary", kad je njezinu nominaciju na konvenciji objavila senatorica Barbara Mikulski.

Glasovima Južne Dakote koja je Clinton dodijelila15 glasova, Hillary Clinton prešla je prag od 2.383 potrebnih za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Hillary Clinton obratit će se sudionicima konvencije u četvrtak, a s republikanskim protivnikom Donaldom Trumpom snage će odmjeriti na predsjedničkim izborima 8. studenoga. Prema anketama Clinton i Trump se izmjenjuju u vodstvu s dva do tri posto glasova.

Početak konvencije obilježili su prosvjedi Sandersovih pobornika zbog pristranosti stranačkog vodstva koje je snažno podržavalo Clinton u unutarstranačkoj kampanji.

Bill Clinton u govoru demokratima: Hillary je kreator promjena

Bivši predsjednik Bill Clinton opisao je u utorak na demokratskoj konvenciji svoju suprugu Hillary kao snagu promjena i dugogodišnjeg borca za društvenu pravdu poručivši da je ona pravi izbor za Bijelu kuću na izborima u studenome.

Bivši je predsjednik poručio u Philadelphiji da je Hillary Clinton "najbolji kreator promjena kojeg je ikad sreo u čitavom životu".

"Da ste sjedili gdje sam ja sjedio i da ste čuli ono što sam ja čuo za svakom večerom, svakim ručkom, svakom dugom šetnjom zaključili biste da ta žena nikad nije zadovoljna postojećim stanjem u bilo čemu. Uvijek želi pokrenuti promjene, to je ona".

U utorak navečer demokratska konvencija odabrala je Hillary Clinton za kandidatkinju Demokratske stranke na predsjedničkim izborima i tako okrenula novu stranicu u američkoj povijesti izabravši prvi puta ženu koja će predstavljati neku veliku stranku na predsjedničkim izborima.

“U proljeće 1971. susreo sam djevojku”, započeo je svoj govor Clinton opisujući ključne trenutke u njihovu životu od udvaranja, preko rođenja kćeri Chelseae, koja je pratila govor iz publike, do ulaska u politiku Hillary Clinton izborom za senatoricu države New York i potom mandatom na mjestu američke državne tajnice.

Bill Clinton je ispričao sudionicima konvencije kako je Hillary bila aktivistkinja od prvih dana kad su se upoznali kao studenti prava na Yaleu. Opisao je kako je davala pravne savjete i pomoć siromašnima i borila se protiv segregacije u školama u Alabami u 1970-ima.

"Ona je neutaživo znatiželjna i prirodni je vođa", kazao je opisujući ju kao glavnog borca u obitelji Clinton koji je rođen "s dodatnim genom za odgovornost".

Bill Clinton koji je služio kao 42. američki predsjednik od 1993. do 2001. uživa veliku popularnost i jedan je od najboljih političkih govornika u zemlji. U svom govoru napravio je odmak od političkih govora i pružio je toplu potporu životnog partnera koju tradicionalno daje supruga a ne suprug a još manje bivši američki predsjednik.

Nominacija Hillary Clinton prekretnica je u 240 godina dugoj povijesti SAD-a. Žene su u toj zemlji osvojile pravo glasa 1920. nakon što je ratificiran 19. ustavni amandman.

Drugi dan konvencije završen je kratkim obraćanjem video linkom iz New Yorka Hillary Clinton koja je zahvalila svima na velikom danu a mladim ženama poručila je da će ona možda biti prva žena predsjednica ali "jedna od vas je sljedeća".

Hillary Clinton u četvrtak će službeno prihvatiti stranačku nominaciju za predsjedničke izbore. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju