Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte rekla je kako bivši zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić mora biti izručen ICTY-u do 10. prosinca ili će njezino posljednje izvješće Vijeću sigurnosti UN-a o suradnji Srbije biti negativno, što će joj jako otežati put prema EU, ali je i priznala da situacija oko Kosova otežava Mladićevo uhićenje.


EU je sa Srbijom 7. studenoga parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali je Del Ponte naglasila kako njegovo potpisivanje ovisi o njezinoj ocjeni o potpunoj suradnji Srbije s Haškim sudom.

Vezani članci Pravni spisi Državni ured za reviziju: Ne provode se sve preporuke, utvrđene nepravilnosti i propusti Saudijski novinar Jamal Khashoggi (Foto: AFP) Saudijska Arabija odbaciila američko izvješće po kojem je ubojstvo novinara naručio saudijski princ: "To je netočno, osuđujemo taj odurni zločin"

"Za mene to znači - Mladić u Den Haagu", rekla je.

"Isključivo o EU ovisi hoćemo li dobiti Mladića. On mora u
ponedjeljak, 10. prosinca biti u Den Haagu, jer će u suprotnom moje izvješće o suradnji (Srbije) s ICTY-em biti negativno", dodala je. O njezinom će izvješću, kao i o izvješću posredničke trojke za Kosovo, u ponedjeljak u Bruxellesu raspravljati Ministarsko vijeće EU.

ICTY je uvjeren da je Mladić u Srbiji, dok je mjesto boravka bivšeg političkog vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, također optuženog za ratne zločine, nepoznato.

"Sad je vrlo važno da EU održi pritisak na Srbiju. Dobije li Srbija potpis (na SSP) sad, to će oslabiti naše namjere da dobijemo bjegunce", ustvrdila je.

U ponedjeljak Vijeće sigurnosti UN treba raspravljati i o statusu Kosova na temelju izvješća posredničke trojke nakon 120 dana pregovora Beograda i Prištine koji nisu donijeli nikakav napredak.

"Nažalost, pitanje Kosova se upliće u naša potraživanja" prema EU, priznala je tužiteljica.

"Politički je to vrlo osjetljiva situacija. U konačnici, prema mojem mišljenju, odluka o Kosovu onemogućuje uhićenje Mladića", naglasila je.

"Politička volja danas traži da Mladić bude doveden u Den Haag kako bi se Srbiji omogućio nastavak procesa približavanja Europskoj uniji, ali oni ga ne žele uhititi, a znaju da ga ne mogu nagovoriti da se preda", kazala je.