Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tisuće radnika krenulo je u petak u štrajk u tvornici Foxconna u Kini koja izrađuje iPhone 5, paralizirajući proizvodnju najnovijeg Appleova modela tog popularnog smartphonea, objavila je organizacija China Labour Watch.


Štrajk je počeo u kritično vrijeme za američku tvrtku, samo par tjedana nakon što rasprodala sve zalihe iPhonea 5. Pozivajući se na radnike, China Labout Watch prenosi da je između 3.000 i 4.000 radnika počelo štrajkati u petak poslijepodne zbog pretjeranih mjera kontrole kvalitete za koje nisu uvježbani i zbog zahtjeva da rade preko blagdana koji počinju u ponedjeljak i traju cijeli tjedan.

Vezani članci Slika nije dostupna Nakon masovne tučnjave zatvorena tvornica koja proizvodi dijelove za iPhone! Slika nije dostupna Novinar se zaposlio u tvornici iPhonea u Kini: Izdržao je par dana...

>> Nakon masovne tučnjave zatvorena tvornica koja proizvodi dijelove za iPhone!

Štrajk nije bilo moguće potvrditi iz drugih izvora, a Apple je odbio komentirati medijske navode. Napetosti su se već pojavljivale u tvornicama Foxconna, tajvanskog kooperanta Applea koji zapošljava milijune radnika i proizvodi većinu iPhonea i iPadova na tržištu.

Apple i Foxconn su se već našli na udaru kritika zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća u tvornicama diljem Kine. Kao odgovor na njih, revidirali su uvjete rada u tvornicama, povećali plaće, poboljšali sigurnost i smanjili prekovremeni rad. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook