Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Najnovija svjetska kriza: Stručnjak s FPZG-a pojasnio može li Kina napasti Tajvan te koliko će napetost trajati

Najnoviju svjetsku krizu, onu između Kine i Tajvana, u Dnevniku Nove TV komentirao je Davor Boban, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti.

Davor Boban s FPZG-a, gostujući u Dnevniku Nove TV, podsjetio je na prethodne tri velike krize u Tajvanskom tjesnacu. Posljednja je bila 1995. i 1996. nakon što su SAD uručile vizu tadašnjem tajvanskom predsjedniku kako bi ih ovaj posjetio.

Pročitajte i ovo Lai Ching-te Potencijalni sukob Rezultati povijesnih izbora novi su udarac za Kinu: Hoće li vojno intervenirati? Kina lansirala raketni nosač satelita Einstein Probe - 3 Napeta situacija Uzbuna zbog kineske rakete, građanima stigla poruka na mobitel: "Pripazite na svoju sigurnost!"

Nakon toga Kinezi su započeli su bojevim gađanjem u Tajvanskom tjesnacu na što su Amerikanci odgovorili slanjem dvaju nosača aviona, a sve je rezultiralo povlačenjem Kine.

Profesor Boban smatra da će ova kriza, četvrta po redu, završiti za nekoliko dana ili za nekoliko mjeseci. "Kina nije dovoljno jaka i nema dovoljno veliki interes da sutra krene u okupaciju ."

Većina Tajvanaca želi status quo

Dodao je da je Tajvan, od uspostave demokracije, sve više vezan za vlastiti identitet, odnosno da se sve više odvaja od onog kineskog. "Većina želi status quo. Tajvan ne zanima nikakvo ujedinjenje“. Tome u prilog ide i to što se, dodaje profesor, većina Tajvanaca smatra Tajvancima, a ne Kinezima. "Ne žele žrtvovati svoju demokraciju tako što će potpasti pod kinesku komunističku diktaturu".

Kada je riječ o tajvanskoj ekonomiji, profesor s Fakulteta političkih znanosti smatra da je Tajvan svakako značajan akter u međunarodnim ekonomskim procesima. Smatra da nije ovdje riječ samo o ekonomiji, već i o sigurnosti. "Ako bi pao Tajvan, tad bi bila ugrožena i sigurnost okolnih zemalja“.

Pročitajte i ovo Turisti prate kineski helikopter Iz minute u minutu Kineske balističke rakete pale u japansku isključivu gospodarsku zonu? Tajvanska vojska u punoj pripravnosti

Pročitajte i ovo Peking ZAHUKTAVA SE VIDEO Situacija između Kine i Tajvana sve napetija: Kinezi javno emitiraju vojne vježbe na LED zaslonima

"Kina još uvijek nije dovoljno ekonomski i vojno jaka, ali treba napomenuti da ona još nije odustala od ujedinjenja“, smatra.

Zaključio da Peking itekako vodi u svojim vanjskopolitičkim interesima te da bi napad na Tajvan, osim vojnih, mogao utjecati i na njihove ekonomske interese.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene