Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

Kineske balističke rakete pale u japansku isključivu gospodarsku zonu? Tajvanska vojska u punoj pripravnosti

Nakon što je Predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi u utorak posjetila Tajvan, ne prestaju rasti napetosti između Tajvana i Kine koja je nakon brojnih agresivnih diplomatskih istupa, sinoć započela s vojnim vježbama u tajvanskim vodama. Tajvansko je Ministarstvo obrane kao odgovor stavilo svoje oružane snage u stanje borbene pripravnosti.

 

  • Po prvi put je nakon 25 godina netko iz samog vrha američke politike posjetio Republiku Kinu (Tajvan).
  • Narodna Republika Kina upozorila je SAD da se ne igraju s vatrom.
  • Nakon posjeta Pelosi Tajvanu, Kina je pokrenula vojne vježbe u tajvanskim vodama
  • Tajvansko ministarstvo obrane objavilo je da je je stavilo svoje oružane snage u borbenu pripravnost
  • Tajvan ispucava rakete upozorenja kako bi odvratio kineske dronove
  • Kineske rakete su navodno pale u japanski isključivi gospodarski pojas. Japan je odmah odgovorio Kini slanjem prosvjedne note
Pročitajte i ovo Nancy Pelosi NAPETO STANJE Pelosi se obratila tajvanskom parlamentu snažnom porukom, očekuje se reakcija Kine Nancy Pelosi na Tajvanu NAPETOSTI RASTU Nancy Pelosi sletjela na Tajvan, dignuti kineski borbeni zrakoplovi: "Ovi su potezi poput igranja vatrom, iznimno su opasni"

Tijek događaja pratite iz minute u minutu

22:23 Sjedinjene američke države pripremljene su na eskalaciju sukoba u narednim danima, s obzirom na povišene tenzije oko situacije na Tajvanu.

Koordinator američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da je SAD pripremljen za takvu reakciju, dodavši da su akcije Pekinga "zamjetna eskalacija", u nadi da će promijeniti status quo.

Dodao je da će SAD nastaviti podupirati mir između Tajvana i Kine.

21:38 Zapovjedništvo istočne regije (Eastern Theater Command) kineske narodnooslobodilačke vojske (PLA) rasporedilo je više od 100 borbenih zrakoplova, bombardera i drugih tipova ratnih zrakoplova u sjevernom, jugozapadnom i jugoistočnom zračnom prostoru kod otoka Tajvana.

21:31 Južna Koreja privremeno je otkazala svoje letove za Tajvan zbog vojnih vježbi koje provodi Kina u Tajvanskom tjesnacu.

Prema lokalnim korejskim medijima, prenosi The Guardian, Korean Air otkazao je letove između Incheona i Tajvana u petak i subotu. Avioprijevoznik je također odgodio raspored nedjeljnih letova za jedan sat.

21:25 Glede napetosti između Kine i Tajvana oglasio se američki državni tajnik Antony Blinken rekavši kako se nada da Kina neće proizvoditi krizu ili tražiti izgovor za povećanje svoje agresivne vojne aktivnosti.

"Mi, zemlje diljem svijeta, vjerujemo da eskalacija ne služi nikome i da bi mogla imati neželjene posljedice koje ne služe ničijem interesu."

Američki zakon zahtijeva od vlade da tretira prijetnje Tajvanu, uključujući blokade, kao stvari od "velike zabrinutosti".

18:27 SAD je "vrlo vrlo pažljivo" promatrao kineske vojne vježbe, rekao je John Kirby, koordinator američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost za strateške komunikacije.

U intervjuu za NBC, Kirby je rekao: “Promatrali smo ovo vrlo pažljivo. To je zabrinjavajuće. Ne zabrinjava samo nas, nego zabrinjava, naravno, i narod Tajvana. To je zabrinjavajuće za naše saveznike u regiji, posebno za Japan.”

18:05 Dvadeset i dva kineska vojna zrakoplova nakratko su u četvrtak ušla u tajvansku zonu protuzračne obrane, objavilo je tajvansko ministarstvo obrane na brifingu posvećenom kineskim vojnim vježbama. Sustavi za protuzračnu obranu su ih pratili, objavilo je ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

17:52 Kineske balističke rakete navodno su pale na područje isključive japanske gospodarske zone (EEZ) što se dogodilo prvi put, rekao je u četvrtak japanski ministar obrane Nobuo Kishi. "Sumnja se da je pet od devet balističkih raketa ispaljenih iz Kine palo u japanski isključivi gospodarski pojas.

Turisti prate kineski helikopter Nancy Pelosi na Tajvanu Foto: Afp

Kina je počela velike vojne vježbe u vodama oko otoka Tajvana na koji Peking polaže pravo nakon jučerašnjeg posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nany Pelosi.

"Japan je poslao prosvjednu notu Kini diplomatskim putem", rekao je Kishi.

Incident je nazvao "teškim problemom koji pogađa našu nacionalnu sigurnost i sigurnost naših građana". Neki otoci prefekture Okinawa na krajnjem jugu Japana udaljeni su tek desetke kilometara od Tajvana.

Temeljem UN-ove Konvencije o pravu mora iz 1982., svaka država koja ima izlaz na more ima pravo proglasiti Isključivi gospodarski pojas koji ipredstavlja područje koje se nalazi izvan teritorijalnog mora i uz njega te je podvrgnuto posebnom pravnom režimu na temelju kojega obalne države ima pravo vršiti svoja suverena prava.

17:30 Tajvan je ispalio signalne rakete kako bi otjerao kineske dronove. Tajvansko ministarstvo obrane priopčilo je da su tajvanske trupe ispalile signalne rakete u pokušaju da otjeraju četiri bespilotne letjelice koje su letjele iznad udaljenih otoka Kinmen u četvrtak kasno navečer po lokalnom vremenu.

17:00 U sklopu vojnih vježbi koje je poduzela nakon što je Nancy Pelosi sletjela na Tajvan, Kina je ispalila nekoliko balističkih projektila koji su letjeli iznad tajvanskih otoka, prenosi Sky News. Iz kineskog Ministarstva obrane kazali su da su projektili odletjeli visoko u atmosferu te da ne predstavljaju nikakvu prijetnju Tajvanu. 

16:30  Dok rastu napetosti između Kine i Tajvana, pekinškim se ulicama građani, u međuvremenu, šetaju ispod ogromnih LED zaslona na kojima se emitiraju snimke kineskih vojnih vježbi u krugu Tajvana.

Turisti prate kineski helikopter Peking Foto: Afp

Kina je u četvrtak u vodama oko Tajvana započela najveće vojne vježbe u svojoj povijesti kao odgovor na posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi tom otoku. Kina to smatra provokacijom, iskazom potpore pristašama neovisnosti Tajvana i kršenjem obećanja Sjedinjenih Država da neće imati službene odnose s Tajvanom.

Kineska vojska lansirala je niz projektila koji su preletjeli Tajvan i pali prvi put u isključivi gospodarski pojas Japana.

Kina je u četvrtak počela dosad najveće vojne vježbe oko Tajvana u odgovoru na posjet Nancy Pelosi koja je odlučila posjetiti Tajvan unatoč snažnim upozorenjima Kine da to ne čini.

Peking smatra dolazak visoke američke dužnosnice provokacijom Washingtona koji time iskazuje podršku neovisnosti Tajvana i zapravo odustaje od obećanja da neće imati službene odnose s otokom.

Pročitajte i ovo Peking ZAHUKTAVA SE VIDEO Situacija između Kine i Tajvana sve napetija: Kinezi javno emitiraju vojne vježbe na LED zaslonima

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna tajvanska vojska prati situaciju Odogovor na posjet Nancy Pelosi: Kineska vojska započela vježbe oko Tajvana

Vježbe uključuju pucanje uživo u šest područja oko Tajvana, na području vrlo frekventnih trgovinskih koridora od kojih su neke udaljene samo 20 kilometara od tajvanske obale.

Manevri kineskih oružanih snaga počele su u četvrtak u podne po mjesnom vremenu i uključuju ispaljivanje "konvencionalnih raketa" u vodama istočne obale Tajvana, rekao je Shi Yi, glasnogovornik kineskih vojnih snaga.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene