Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je u Taipeiju da su oružane snage zemlje u borbenoj pripravnosti te nadziru svih šest područja manevara oko demokratske otočne republike, kao i otoke dalje od obale.


Dok rastu napetosti između Kine i Tajvana, pekinškim se ulicama građani, u međuvremenu, šetaju ispod ogromnih LED zaslona na kojima se emitiraju snimke kineskih vojnih vježbi u krugu Tajvana.

Tajvan je spreman za sukob, ali ga ne traži - no branit će nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet, rečeno je.

Ministarstvo je navelo da je kineska vojska namjerno odabrala manevarska područja u pogledu lokacija i razmjera kako bi prekršila status quo Tajvana i potkopala regionalni mir.

Primjedbe se odnose na činjenicu da šest područja dijelom zadire u tajvanske teritorijalne vode, što se nije događalo u prijašnjim vježbama.

Manevri su počeli već u utorak navečer, ali su u četvrtak pojačani do punog opsega.

Ministarstvo obrane potvrdilo je da je Kineska narodnooslobodilačka vojska (PLA) u četvrtak poslijepodne ispalila "nekoliko vođenih projektila klase Tongfeng" u vode sjeveroistočno i jugozapadno od otoka.

Glasnogovornik Ministarstva kratko je rekao da su tajvanske oružane snage pratile ispaljivanje u stvarnom vremenu nakon što su ga detektirale u 13 sati i 56 minuta po lokalnom vremenu (7:56 sati po srednjoeuropskom vremenu) i da su aktivirale obrambene sustave.

Ministarstvo je osudilo "tu iracionalnu akciju koja potkopava regionalni mir".

Slika nije dostupna Odogovor na posjet Nancy Pelosi: Kineska vojska započela vježbe oko Tajvana

Kina Situacija pred ključanjem, Kina se obrušila na SAD: "Ovo je farsa. Ne igrajte se s vatrom, stradat ćete!"

Čini se da je potvrda Ministarstva obrane bila jedna od prvih indikacija da je Kina zapravo počela vojne vježbe gađanja bojevim streljivom iz zraka i mora, kao što je PLA prethodno najavio "vježbe zajedničke obuke" u šest područja koja okružuju Tajvan.

Rusija je podržala kineske vojne vježbe oko Tajvana, naglasivši da zemlja ima "suvereno pravo" da to učini.

Kremlj je također optužio Sjedinjene Države za umjetno raspirivanje napetosti u regiji.

Upitan o kineskim vježbama, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: "To je suvereno pravo Kine".

 

 

"Napetost u regiji i oko Tajvana izazvana je... posjetom Nancy Pelosi", dodao je Peskov te zaključio kako je njezin dolazak bio apsolutno nepotreban posjet i nepotrebna provokacija.

Kina smatra Tajvan dijelom svog teritorija i na posjete stranih dužnosnika gleda kao na priznavanje suvereniteta otoka, navodi Sky News, koji je objavio video koji kruži kineskim društvenim mrežama, a koji navodno prikazuje kinesku vojnu vježbu u Pingtanu u pokrajini Fujian.


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju