Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Danski premijer Anders Fogh Rasmussen počeo je raditi na formiranju nove vlade, samo dan nakon što je treći put zaredom pobijedio na izborima.


Unatoč tomu što će u parlamentu koji čini 179 zastupnika imati 46 mjesta, šest mjesta manje nego u prethodnom mandatu, njegova liberalna stranka ostat će i dalje najveća po broju zastupnika.

Vezani članci Glasovanje, ilustracija Vlada danas raspisuje lokalne izbore: Novu vlast biramo u čak 576 gradova, općina i županija Andrej Plenković Premijer Plenković otkrio: ''Sljedećih dana ćemo osigurati dodatne doze Pfizerova cjepiva''. Vlada raspisala lokalne izbore

U pobjedničkom govoru održanom u utorak navečer Rasmussen je izjavio kako će njegovu manjinsku vladu desnog centra koju čine liberalne i konzervativne snage i dalje podupirati pripadnici Danske narodne stranke.

Tijekom dana Rasmussen će i osobno o rezultatima izbora izvijestiti dansku kraljicu Margrethe.

Konzervativci su na izborima osvojili 18 mjesta, a narodnjaci 25. Rasmussen će tako u parlamentu kontrolirati 89 mjesta, jedno manje od 90 zastupničkih mandata potrebnih za većinu.

On međutim računa i na podršku četvero zastupnika s Farskih otoka i Grenlanda, danskih teritorija koji imaju samoupravu, te na petoricu zastupnika novoosnovane centrističke stranke Novi savez, koju predvodi Naser Khader, političar rođen u Siriji. 

>> Danska: Rasmussen proglasio pobjedu, oporba priznala poraz 

Oporba, koju predvodi Helle Thorning-Schmidt iz socijaldemokratske stranke, ima ukupno 81 mjesto u parlamentu.

Izborni rezultati predstavljaju razočaranje za socijaldemokrate koji su osvojili 45 mandata, dva manje u odnosu na prethodni saziv, a uoči izbora nadali su se da bi mogli preuzeti vlast.

Odziv birača na izborima u utorak bio je 86,5 posto, najviši u
posljednjih 20 hodina.

Rasmussen se nalazi na čelu danske vlade od 2001. godine.