Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Danska traži obrazloženje za zrakoplove CIA-e na svom teritoriju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danski ministar vanjskih poslova zatražit će od Sjedinjenih Država obrazloženje za brojna slijetanja zrakoplova CIA-e na Grenland, danski prekomorski teritorij.

Prema tom filmu pod nazivom 'Danske veze CIA-e', središnja američka obavještajna služba godinama je tajno koristila danski i grenlandski zračni prostor i zračne luke kao tranzitni prostor za svoje zrakoplove.

Pročitajte i ovo Grenland (Foto: AFP) - 1 Traže odštetu Žene s Grenlanda tuže Dansku zbog kampanje prisilne kontracepcije: "Bilo je kršenja zakona i ljudskih prava" Slika nije dostupna Motaki: SAD 'nije u položaju' da napadne Iran

Sumnja se da su ti zrakoplovi, u najmu lažnih tvrtka, sudjelovali u programu prijevoza osoba osumnjičenih za terorizam koje su otete i protivno svim zakonima poslane u Egipat, Jordan, Rumunjsku, Afganistan i druge zemlje.

'U tom filmu ima naznaka koje prije nisam vidio i koje govore da su Amerikanci koristili kako privatne, tako i državne zrakoplove. Dakako da je to neprihvatljivo i mi ćemo o tome razgovarati s Amerikancima', izjavio je za DR1 ministar vanjski poslova Per Stig Moeller.

'Ni danski zračni prostor ni grenlandski prostor ne smiju se koristiti za povredu međunarodnih konvencija', dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene