Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PAD PROMETA

Reporter Dnevnika Nove TV u Rotterdamu: "Već se osjećaju posljedice sankcija Rusiji"

Od ruskih energenata se još nije odmaknula ni Nizozemska. Njezina, ali i europska, najveća luka - ona u Rotterdamu, ipak trpi gubitke zbog sankcija Rusiji. U Roterdamu je reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota.

Svi nas plaše da neće biti hrane, čipova, plina, nafte. Evo što je reporter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota kazao o funkcioniranju trgovine u rotterdamskoj luci.

Rotterdamska luka najveća je u Europi i već se osjećaju posljedice sankcija protiv Rusije. U prvom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje lani promet je pao za jedan i pol posto, a tek krajem toga kvartala je počeo sukob, invazija Rusije na Ukrajinu. Nizozemska se pridružila sankcijama koje je uvela Europska unija za Rusiju i tek ćemo razmjere tih sankcija i posljedice za rotterdamsku luku vidjeti.

Ono je što je poznato da se u rotterdamskoj luci od ukupne količine nafte koja se ovdje pretovaruje iz Rusije je 30 posto, 25 posto ukapljenog plina, 25 posto ugljena.

"Od 470 milijuna tona prometa koje ima ova luka, više od 60 milijuna ili 13 posto povezano je s Rusijom. Rusija preko Rotterdama čak i izvozi. Ona ga koristi za izvoz aluminija, nikla i čelika", naglasio je Vrbota te kazao kako ćemo tek vidjeti kakve će biti posljedice sankcija za rotterdamsku luku.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin oglasio se kremlj Putin kaže da je spreman riješiti globalnu prehrambenu krizu, uz jedan uvjet

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SIJANJE STARIH STRAHOVA Orban obećao podršku Srbiji: ''Sankcije Bruxellesa Moskvi su kao atomska bomba''

"Ono što je zanimljivo je da Nizozemska ima dugu povijest dobrih odnosa s Rusijom, nedaleko odavde naišli smo na spomenik ruskom caru Petru Velikom, koji je u Nizozemskoj boravio prije 300 godina i čak jedno vrijeme anonimno radio kao drvodjelja, pokušavajući što više doznati o brodogradnji i prenijeti ta znanja u Rusiju. Nakon tristo godina ti dobri odnosi su se zadnjih mjeseci jako pokvarili. Nizozemska je kao članica EU pristupila tim sankcijama protiv Rusije, ali je i među prvim zemljama Koje su Ukrajini pomogle isporukama oružja", kazao je reporter Dnevnika Nove TV.

Vrbota ĆE u Roterdamu pratiti i sastanak lidera Europske pučke stranke, na kojem će Pučani izabrati predsjednika i potpredsjednike. Jedna od kandidatkinja za potpredsjednicu je i HDZ-ova Dubravka Šuica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene