Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žestoka konkurencija

Vrhunac Nobelova tjedna: Nagrada za mir dodijeljena Svjetskom programu za hranu

Ilustracija: AFP
Ilustracija: AFP
Kladioničari glavnim favoritom Nobelove nagrade za mir smatraju Svjetsku zdravstvenu organizaciju, no stručnjaci tvrde da velike šanse imaju i klimatska aktivistica Greta Thunberg i organizacije za slobodu medija. Dobitnik će biti poznat danas.

Nagrada za mir vrhunac je Nobelova tjedna i jedina je nagrada koja se proglašava i uručuje u Oslu. Ove je godine uručena Svjetskom programu za hranu zbog njihova truda u rješavanju problema gladi u svijetu.

''Igraju ključnu ulogu u multilateralnom trudu da hrana bude svima dostupna'', kazali su iz Povjerenstva za dodjelu Nobelovih nagrada.

Tko su bili favoriti?

Kao moguće dobitnike spominjalo se Reportere bez granica (RSF) te američki Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

Tinejdžerska klimatska aktivistica Greta Thunberg također je bila visoko na listi, sama ili u skupini s drugim aktivistima.

Šveđanka je bila favorit i prošle godine, no tada je nagrada pripala etiopskom premijeru Abiyu Ahmedu, koji je predvodio poboljšanje odnosa s Eritrejom dvadeset godina nakon rata dviju afričkih država.

Stručnjak za povijest dodjele Nobelovih nagrada Asle Sveen smatrao je da je najveće šanse imao RSF, kao i Thunberg.

Sedamnaestogodišnja aktivistica time bi postala druga najmlađa dobitnica Nobela u gotovo 120 godina koliko se dodjeljuje ta nagrada. Najmlađa je pakistanska aktivistica za žensko obrazovanje Malala Yousafzai.

''Iako traje pandemija, klimatske promjene dugoročno su mnogo ozbiljnije'', rekao je Sveen.

Žestoke kritike na računa WHO-a

Koronavirus je na vrh liste favorita gurnuo Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO). Peteročlani norveški odbor za dodjelu nagrade time bi nagradio multilateralni pristup borbi protiv virusa zdravstvene organizacije Ujedinjenih naroda. 

No WHO su neki žestoko kritizirali zbog sporog odgovora na pandemiju, a američki predsjednik Donald Trump optužuje organizaciju da popušta pod kineskim utjecajem.

Nije poznato niti je li WHO nominiran na vrijeme. Širenje koronavirusa proglašeno je pandemijom 11. ožujka, a rok za nominiranje bio je 31. siječnja. Članovi odbora mogu dodati svoje prijedloge samo na prvom godišnjem susretu u veljači.

I Merkel među favoritima

Kao favoriti su se spominjali i njemačka nevladina organizacija Transparency International, Svjetski program za hranu (WFP), Ujedinjeni narodi i njihov glavni tajnik Antonio Guterres, njemačka kancelarka Angela Merkel te afganistanska političarka i aktivistica za ženska prava Fawzia Koofi.

Pretpostavljalo se da su na listi i građani Hong Konga, NATO savez, domorodački brazilski čelnik i aktivist za okoliš Raoni Metuktire, zviždački trojac koji čine Julian Assange, Edward Snowden i Chelsea Manning te bivši grčki premijer Aleksis Cipras i njegov sjevernomakedonski kolega Zoran Zaev.

Stručnjaci o Nobelu za Trumpa

Dva skandinavska zastupnika nominirala su lani i američkog predsjednika, no nije poznato je li i ove godine bio kandidat.

Trumpu se sviđa ideja da postane nobelovac, što pokazuje broj objava na Twitteru o toj temi.

Stručnjaci ne misle da ima šanse. ''Vjerojatnije je da će Trump dobiti Nobelovu nagradu za književnost za svoje tvitove nego onu za mir.  Ne zato što je Donald Trump, nego zato što nije učinio ništa vrijedno nagrade'', ističe Urdal.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene