Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudjelovanje u ubojstvu

'Zver' i Simović zbog atentata na Đinđića dobili po 30 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milošu Simoviću i Sretku Kaliniću sud je odredio zatvorsku kaznu svakome po 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u atentatu na srbijanskoga premijera Zorana Đinđića u ožujku 2003.

Sudac Velimir Lazović rekao je da pravomoćna presuda iz 2007. u cjelosti ostaje na snazi, javlja Press. I Simović i Kalinić imaju 15 dana roka za žalbu.

Pročitajte i ovo 19-godišnjak s nožem, ilustracija Strava u Njemačkoj Mladić nasmrt izbo roditelje i brata: Krvavi pohod preživjela je samo sestra Specijalna policija pred Županijskim sudom u Zagrebu Dio crnogorske narkobande U centru Zagreba scene kao iz akcijskog filma: Pred sud izvedena skupina koja se tereti za krijumčarenje kokaina

Podsjetimo, Sretko Kalinić zvani 'Zver' na sudu u Beogradu tijekom suđenja rekao je kako nema veze s ubojstvom premijera Zorana Đinđića, ali da je neposredno prije Zvezdan Jovanović potvrdio kako je ubio premijera. 'Mile Luković Kum ušao je u stan i rekao da je Zvezdan Jovanović 'zveknuo' premijera i on je to potvrdio klimanjem glave', ispričao je Kalinić na Specijalnom sudu izlažući obranu.

Miloš Simović je rekao da je od trenutka kada je ubojstvo naručeno, zaključio da mora izvršiti zaduženje koje je dobio od vođe Zemunskog klana Dušana Spasojevića. Njegov zadatak je bio da prati kretanje premijera Đinđića i bude kurir između nekih ljudi i Spasojevića.

Simović je, spomenimo, tijekom suđenja odbio reći bilo što u vezi tri ubojstva iz 2004. godine, a za koja se sumnja da je počinio po naredbi Luke Bojovića. 'Nisam spreman ništa reći u svoju obranu jer se ne osjećam krivim', rekao je. Simović je to, pisao je Blic, izjavio iako je ranije, preko odvjetnika i svoje supruge, ponudio Tužiteljstvu za organizirani kriminal svjedočenje o mnogim zločinima, između ostalog i o pozadini ubojstva premijera Zorana Đinđića.

Istraga o tri ubojstva iz 2004. počela je u 29. lipnja kada je Kalinić u Zagrebu dao iskaz srpskom tužiteljstvu, detaljno opisujući kako je došao do njih. Prema tvrdnjama Kalinića, ta ubojstva naredio je Luka Bojović, koji je preuzeo vodstvo tzv. zemunskog klana nakon pogibije Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma. Bojović je osumnjičen za organizaciju ubojstva koje je, sumnja se, naredio kao osvetu za ubojstvo Željka Arkana. Osumnjičeni Bojović je u bijegu, a organi Srbije sumnjaju da je pobjegao iz Srbije odmah nakon što je u Zagrebu procurila vijest da Kalinić surađuje s policijom. Istražni organi ispituju njegovu umiješanost u još dvadesetak ubojstava.

Kriminalni slučaj, inače, počeo se otpetljavati kada je Kalinić hrvatskoj hrvatskoj policiji, nakon što je u njega u okolici Zagreba pucao Miloš Simović, priznao ubojstvo Milana Jurišića, također pripadnika tzv.  zemunskog klana, osuđenog za ubojstvo premijera Zorana Đinđića. Tijelo ubijenog je, prema pisanju Blica, samljeveno, spakirano u plastične vrećice i bačeno u rijeku.

Kalinić je tada ranjen i prebačen u lokalnu bolnicu, u kojoj je zatim policiji objasnio da je pripadnik klana, za kojim je raspisana međunarodna potjernica. Ljutit na bivšeg prijatelja Miloša Simovića, Kalinić je hrvatskim policajcima odmah počeo pričati o zločinima koji su pripadnici ovog klana počinili nakon ubojstva srbijanskog premijera. Policajcima je naveo i tko je pucao u njega, nakon čega je počela potraga za Simovićem, koji je dva dana kasnije i uhićen na granici Hrvatske i Srbije.

Sve se to zbilo nakon pronalaska dijelova tijela na zagrebačkom jezeru Jarun početkom 2010. godine. Ispostavilo se da se radi o pripadniku srbijanskog krim miljea, Cvetku Simiću, navodno također Bojovićevu suradniku. Kao počinitelj je nakon provedene istrage uhićen Kalinić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene