Naser Keljmendi (Foto: Interpol)
Naser Keljmendi (Foto: Interpol) Foto: Interpol

Naser Keljmendi, optužen za organizirani kriminal, teško ubojstvo te trgovinu, posjedovanje, preprodaju i nabavku velikih količina narkotika danas je na sudu u Prištini proglašen krivim zbog neovlaštenog posjedovanja narkotika te je osuđen na šest godina zatvora.


Sudsko vijeće Osnovnog suda u Prištini proglasilo je Keljmendija krivim po točki optužnice koja ga tereti da je stavio u promet 25 kilograma narkotičke supstance, bijeli heroin, s još jednom osobom.

Vezani članci Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić Posebni predstavnik EU-a u Srbiji: Priprema se sastanak Vučića i Kurtija Ilustracija Dobre vijesti za građane Kosova: "Uložili su velike napore"

Keljmendi je oslobođen optužnice za organizirani kriminal, po ostalim točkama optužnice, a oslobođen je i točke optužnice za organizrvanje ubojstva Ramiza Delalića ili lišavanja života Ramiza Delalića, koje je navodno počinjeno 2007. u Sarajevu.

Nije dokazano da je Keljmendi povezan niti da je izvršio kaznene radnje, javlja Anadolija.Vrijeme provedeno u zatvoru ulazi u izrečenu kaznu.

Suđenje Keljmendiju počelo je 2015. godine, a od lipnja 2017. on se brani sa slobode.

Iako je Sud BiH tražio njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što prema kosovskim zakonima građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju, prenosi Tanjug.

Na prvom pojavljivanju pred sudom Naser Keljmendi odbacio je sve optužbe koje su podnesene protiv njega, ocijenivši ih politički motiviranima jer je bio "sponzor političara koji danas nisu na vlasti". Izjasnio se kako nije kriv ni po jednoj točki optužnice, piše N1 BiH.

Od policijskih agencija Keljmendi je označen kao vođa kriminalne organizacije i jedan od najjačih bosova balkanskih narkokartela, osoba sa crne liste SAD-a i potjernice Interpola, optuženik za organizirani kriminal, ubojstvo Ramiza Delalića Ćele 2007. u Sarajevu te posjedovanje i trgovinu drogom.

Agencija za istrage i zaštitu BiH još je 2008. u svojoj prezentaciji Interpolu navela da je Keljmendijeva zločinačka organizacija umiješana u krijumčarenje droge, cigareta i nafte, trgovinu ljudima, pranje novca i kamatarenje.

Naser se 2011. hvalio potvrdom da se protiv njega ne vodi nikakav proces u BiH. No istraga je pokrenuta u rujnu 2012., kada se provela i akcija “Lutka”, tada bez glavne mete. Naser Keljmendi pobjegao je u Crnu Goru. Uhićen je u Prištini 2013. Tako je ostao nedostupan policijskim i pravosudnim bosanskohercegovačkim institucijama.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju