Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Druženje na granici

Dan nakon srdačnog susreta vođa dviju Koreje, mediji u Pjongjangu imaju komentar

Kim Jong Un i Moon Jae-in (Foto: AFP)
Kim Jong Un i Moon Jae-in (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Kim Jong Un i Moon Jae-in (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Mediji u Pjongjangu hvale jučerašnji summit čelnika Sjeverne i Južne Koreje.

Mediji pozdravljaju najavu potpune denuklearizacije korejskog poluotoka i razgovore na formalnom okončanju građanskog rata. Deklaracija je naišla na pohvale diljem svijeta. Američki predsjednik Donald Trump ipak najavljuje nastavak sankcija i pritiska na Pjongjang kako se ne bi ponovile pogreške iz prošlosti.

Pročitajte i ovo Ministarstvo obrane Južne Koreje objavilo fotografije na kojima se vidi kako sjevernokorejski vojnici obnavljaju oštećena stražarska mjesta - 3 Raskinut vojni sporazum FOTO Rastu tenzije na poluotoku: Sjevernokorejski vojnici obnavljaju stara stražarska mjesta na granici Projektil Obustavljen sporazum Svjetski mir pod velikim je upitnikom: "Povući ćemo vojne korake"

''Južna i Sjeverna Koreja su potvrdile zajednički cilj ostvarenja, kroz potpunu denuklearizaciju, nuklearno slobodnog Korejskog poluotoka. Južna i Sjeverna Koreja dijele stav da su mjere koje je pokrenula Sjeverna Koreja smislene i ključne za denuklearizaciju poluotoka i pristale su na svoje zadatke i odgovornost", objavljeno je na sjevernokorejskoj televiziji.

Trump zadovoljan pripremama za summit s Kimom

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u subotu da je razgovarao s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom te da dobro teku pripreme za njegov sasanak sa sjevernokorejskim predsjednikom Kimom Jong-unom.

"Upravo sam imao dug i vrlo dobar razgovor s predsjednikom Južne Koreje Moonom. Stvari se odvijaju vrlo dobro, dogovaraju se mjesto i vrijeme susreta sa Sjevernom Korejom", napisao je Trump na Twitteru.

Dodao je da je također razgovarao s japanskim premijerom Shinzom Abeom kako bi ga obavijestio o pregovorima koji se vode.

Trump se treba početkom lipnja sastati s Kimom što će biti povijesni summit. Trumpov šef diplomacije Mike Pompeo sastao se sa sjevernokorejskim vođom tijekom uskrsnog vikenda u tajnoj misiji.

U petak je Trump naznačio "dva ili tri" mjesta na kojima bi se mogao organizirati njegov sastanak s Kimom, a zatim je naveo "dvije moguće" zemlje.

Prema CBS Newsu, koji se poziva na neimenovane izvore, te dvije zemlje su Mongolija i Singapur. Premijer Singapura je rekao u subotu da nije primio nikakav formalan zahtjev u tom smislu.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i južnokorejski predsjednik Moon Jae u petak su održali povijesni sastanak na vrhu na kojem su se suglasili da će stremiti ostvarenju niza povijesnih ciljeva, uključujući denuklearizaciju Korejskog poluotoka i službeni završetak rata. (I.D. / Hina)
 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene