Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva europska zemlja koja je priznala Siriju

Damask: Francusko priznanje sirijske oporbe 'nemoralno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska je prva europska zemlja koja je priznala novu oporbenu koaliciju za legitimnog predstavnika sirijskog naroda, no tu odluku vlada predsjednika Bašara al-Asada u srijedu je nazvala nemoralnom, prenose agencije.

Sirijska oporba oformila je u nedjelju na summitu u Dohi široku koaliciju s ciljem svrgavanja predsjednika Bašara al-Asada nakon 20 mjeseci ustanka protiv njegove vladavine.

U utorak navečer francuski predsjednik Francois Hollande na konferenciji za novinare u Parizu objavio je da "Francuska priznaje Sirijsku nacionalnu koliciju kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda i kao buduću vladu demokratske Sirije čime dopušta okončanje režima predsjednika Bašara al-Asada", prenio je Reuters.

Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Fajsal Mekdad u srijedu je za francusku agenciju AFP rekao da je ta odluka "nemoralna jer dopušta ubijanje Sirijaca". "Oni podržavaju ubojice, teroriste i ohrabruju razaranje Sirije", rekao je Mekdad. Od početka sirijske pobune u ožujku 2011., sirijski režim ustanike naziva "teroristima" koje financira inozemstvo.

Pročitajte i ovo Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja Ilustracija Tenzije na vrhuncu Nova eskalacija na Bliskom istoku: Bombardiran glavni grad Sirije, dvije osobe poginule

>> Asadova avijacija bombardirala grad na granici s Turskom

Kada je objavio odluku o priznanju Hollande je rekao da Pariz ne podupire dobavu oružju za ustanike sve dok ne bude jasno gdje to oružje završava. "Francuska će to pitanje razmotriti kada koalicija osnuje vladu i sve zemlje priznaju tu vladu", rekao je Hollande.

Nacionalna oporbena koalicija sklopljena je u Dohi iscrpljujućim pregovorima pod pokroviteljstvom Katara i Arapske lige i u nju je ušla većina oporbenih skupina. Sporazum odgovara željama arapskih i zapadnih zemalja za ujedinjenom oporbom koja može komunicirati s međunarodnom zajednicom i kanalizirati pomoć.

Francuska je također bila prva zemlja koja je u ožujku 2011., priznala kao legitimnu vlast libijskog naroda Prijelazno libijsko vijeće koje se borilo protiv tadašnjeg vođe Moamera Gadafija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene