Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok UN-ovi inspektori u Damasku pokušavaju utvrditi je li do napada kemijskim oružjem uopće došlo, zapadne su države već zaključile tko ga je izveo i sada pripremaju odgovor.


OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI!

Nakon što su prošlog tjedna iz okolice Damaska počele stizati vijesti o navodnom napadu kemijskim oružjem, u kojem je prema tvrdnjama pobunjenika ubijeno čak 1.300 ljudi, gotovo se preko noći zaoštrila retorika zapadnih zemalja o građanskom ratu u Siriji.

Vezani članci Slika nije dostupna Asad osobno potvrdio: Imamo kemijsko oružje i predat ćemo ga Slika nije dostupna Amerika 'zagrizla' ruski plan za Siriju

Dok UN-ovi inspektori i dalje pokušavaju utvrditi je li kemijskog napada uopće bilo, a režim Bašara al-Asada opovrgava da je vlastiti narod napao nervnim plinovima, Amerika i saveznici su uvjereni da je napad izveden i da je za njega nesumnjivo odgovoran Asad.

>> Cameron i Obama složni: 'Ne sumnjamo da je režim odgovoran za kemijski napad'

U tom se smjeru proteklih nekoliko dana zakotrljala čitava serija sastanaka vojnih vrhova i izjava u kojima čelnici SAD-a, Velike Britanije, Francuske i drugih zapadnih zemalja najavljuju neki vid odgovora, a francuski predsjednik Francois Hollande bi rekao i kazne.

Reuters je jučer javio da su zapadni saveznici pobunjenike već obavijestili da bi neki vid vojnog napada mogao početi unutar sljedećih nekoliko dana.

Pozivajući se na dobro upućene izvore u Obaminoj administraciji, američki mediji javljaju da bi napad, ako dođe do njega, najvjerojatnije bio ograničen na lansiranje krstarećih projektila s ratnih brodova u Sredozemlju, a cilj bi mu bio onesposobiti sirijska postrojenja za proizvodnju kemijskog naoružanja.

Rijetki preostali saveznici Asadova režima, poput Rusije i Irana, upozoravaju da bi strana vojna intervencija značila katastrofu, pogotovo ako bude izvedena bez odobrenja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, u kojemu Moskva kao stalna članica ima pravo veta.

Mislite li da će doći do vojne intervencije u Siriji?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook