Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Goebbelsova ljubavna pisma

'Da si sada pored mene prisilio bih te da me voliš, barem na trenutak. Onda bih te ubio.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pisma predvodnika nacista i jednog od najbližih Hitlerovih suradnika, Josepha Goebbelsa naći će se na aukciji 67 godina nakon njegove smrti.

Aukcijska kuća Alexander Historical Auctions došla je u posjed pisama, knjiga, doktorata, svjedodžbi i poezije koju je pisao nacistički ministar propagande Joseph Goebbels, piše Bild.

Pročitajte i ovo Ilustracija SVJEDOK RAZARANJA Pronađen je pod ruševinama Hirošime i prodan za popriličnu cifru Ilustracija Isprika pošte na kašnjenju Poštar u četiri godine nije isporučio 30.000 pisama: Kada je policija ušla u njegov dom, ugledala je bizarnu scenu

'Materijal pokazuje kako je od jednog jednostavnog, sramežljivog i zaljubljivog studenta nastao radikalni nacist. S jedne strane ilustriraju njegovu romantičnu stranu, a s druge sklonost kontroli', kazao je Bill Panagopulos, šef aukcijske kuće.

>> Uhićen najtraženiji nacistički zločinac

Materijali, koji će se naći na aukciji, nastali su između 1915. i 1929. godine. U pismima se, kaže Panagopulos, naziru prvi znaci antisemitizma i egocentričnosti. 'Da si sada pored mene prisilio bih te da me voliš, barem na trenutak. Onda bih te ubio', stoji u jednom od ljubavnih pisama, koja je Goebbels nakonj prekida pisao Anki, svojoj ljubavi iz mladosti.

Goebbels je sa suprugom Magdom 1945. godine ugušio svoje šestero djece. Nakon toga ubili su i sebe, samo dan nakon Hitlerova samoubojstva.

Udruga ljudi koji su preživjeli Holokaust oštro se protivi aukciji. Ne žele da njegova pisma i pjesme dođu u privatni posjed, već da budu u javnom arhivu.

U aukcijskoj se kući nadaju da bi vrijednost materijala mogla biti i do 300 tisuća dolara. S druge strane, toj aukcijskoj kući ovo neće biti prva aukcija nacističkih materijala. Naime, prošle su godine na aukciji imali i dnevnike zloglasnog nacističkog doktora Josefa Mengelea.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene