Lokalno stanovništvo tvrdi da čuje "buku iz podzemnog svijeta", koja dolazi iz golemog kratera i kanjona usred Sibira, a znanstvenici tvrde da taj neobični prirodni fenomen drži tajne o prošlosti našeg planeta.


Mnogi stanovnici ruske regije Jakutsk kažu da se boje prići krateru Batagajka, a razlog njihovom strahu leži u njihovom vjerovanju u tri svijeta - gornji, srednji i podzemni. Lokalno stanovništvo vjeruje da Batagajka predstavlja "vrata" u podzemni svijet, prenosi Siberian Times.

Vezani članci Mihail Gorbačov Gorbačov poručio EU i Rusiji da se ne boje pregovora: ''Moramo shvatiti da smo svi Europljani'' Uhićen Vissarion, vođa sibirskog kulta - 4 Uhićen "sibirski Isus": Sljedbenike uvjeravao da Rusijom upravlja Djevica Marija, a desna ruka bio mu je bubnjar iz boy benda

Zastrašujući zvukovi ipak vjerojatnije potječu od odrona tla u krater, koji s "repom" mjeri kilometar u dužinu te do 100 metara u dubinu.

Batagajka se počela formirati u 60-im godinama 20. stoljeća, nakon što se očistio velik dio šume na tom području (djelo čovjeka). Zemlja je nakon toga utonula i nastavila tonuti sve do dan danas, a klimatske promjene samo su dodatno ubrzale čitav proces.

Velika poplava iz 2008. godine ubrzala je proces potonuća tla, koji se popeo i do 15 metara na godinu. Rezultat svega toga je prirodni laboratorij bez presedana za znanstvenike koji žele razumjeti prijetnju klimatskih promjena području permafrosta.

Nedavna znanstvena ekspedicija krenula je s otkrivanjem starosti slojeva tla koji su ostali otkriveni te su prikupljali njegove uzorke, kao i uzorke lokalnog bilja.

Dosad se vjerovalo da je tlo u Batagajki staro 120.000 godina, no profesor Julian Murton sa Sveučilišta Sussex, koji je sudjelovao u istraživanju tog prirodnog fenomena, otkrio je analizom da je ono staro zapravo 200.000 godina.

"Ovaj će nam projekt omogućiti da usporedimo podatke sa uzorcima iz sličnih geoloških struktura na Grenlandu, Kini i Antarktici. Podaci o prastarom tlu i vegetaciji će nam pomoći u rekonstrukciji povijesti Zemlje", rekao je Murton ruskim novinarima.

"Sama Batagajka je zaokupila moju maštu. Njezina veličina je nevjerojatna, tlo je savršeno izloženo, otkriveno, svi su slojevi savršeno vidljivi i mogu se detaljno proučavati", istaknuo je Murton.

Idući korak u istraživanju Batagajke jest proučavanje uzoraka prastarog leda.