Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Crveni križ: Više ulagati u prevenciju katastrofa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Države i humanitarne organizacije morale bi udvostručiti sredstva namijenjena prevenciji katastrofa, upozorila je Međunarodna federacija društava Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca.

Od deset milijardi dolara koje se svake godine dodjeljuju za humanitarnu pomoć, samo četiri posto namijenjeno je preventivnim akcijama. Crveni križ predviđa povećanje tog iznosa do 10 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Napetosti na vrhuncu Sat sudnjeg dana otkucava, ostalo nam je samo 90 sekundi do ponoći: Ovo su najveće prijetnje Snažan potres pogodio Filipine Usred noći Potres jačine 6,8 pogodio Filipine: Procjenjuje se mogućnost tsunamija

"Tsunami je pokazao da je to potrebno", rekao je glasnogovornik Crvenoga križa John Sparrow.

"Za svaki dolar uložen u prevenciju možemo uštedjeti 10 koji se potroše nakon nesreće", tvrdi Sparrow.

Među konkretnim primjerima mogućih akcija Federacija je navela informiranje djece u školama, zaštitu morske obale, izradu urbanističkih planova, izgradnju zgrada otpornih na potres.

Ako se čini da su zemlje u razvoju najugroženije, potres u Kobeu 1995. i uragan Katrina koji je poharao New Orleans 2005. pokazali su da su ugrožene i bogate države.

"Sve je veći broj osoba izloženih mogućim katastrofama, a s obzirom na klimatske promjene i opće zagrijavanje te na posljedice koji oni donose, taj će broj sve više rasti", tvrdi Johan Schaar, posebni predstavnik Međunarodne federacije za tsunami.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene