Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatskoj nitko u ime Crne Gore nije mogao obećati plaćanje ratne odštete, izjavio je crnogorski premijer Željko Šturanović odgovarajući na pitanja zastupnika parlamenta.


U sklopu novouvedene prakse, 'premijerov sat', Šturanović je,
odgovarajući na pitanje čelnika Narodne stranke Predraga Popovića o tome tko je donio odluku o plaćanju ratne odštete Hrvatskoj, rekao kako 'crnogorska vlada nikada nije zauzimala stajalište o tom pitanju'.

Vezani članci Slika nije dostupna Lukšić i službeno mandatar Vlade Crne Gore Slika nije dostupna Zašto odlazi Milo Đukanović?

'Ne vjerujem da je bilo tko mogao, u ime Crne Gore, obećati plaćanje ratne odštete Hrvatskoj jer dobro znamo kako se u međunarodnom pravu i praksi tretira to pitanje', rekao je Šturanović.

Premijer je dodao kako je siguran da su oni koji su o tom pitanju 'na svoj način govorili' imali u vidu već uspostavljene dobre odnose između dviju zemalja i simbolične naknade koje su već učinjene. Šturanović je ponovio kako to pitanje nije potencirano ni u njegovim, ni kontaktima članova vlade s predstavnicima Hrvatske.

'Kategorički tvrdim da vlada Crne Gore nije preuzimala bilo kakve obveze po toj osnovi', istaknuo je Šturanović.

Predsjednik Narodne stranke Predrag Popović nakon izjave premijera Šturanovića najavio je pokretanje inicijative za smjenu predsjednika crnogorske Skupštine Ranka Krivokapića zbog izjave da 'Crna Gora treba platiti ratnu odštetu Hrvatskoj'.

'Time se prejudicira krivnja Crne Gore za raspad bivše SFRJ, a Hrvatska i njeno vodstvo u cijelosti aboliraju od odgovornosti za krvavi raspad naše nekadašnje domovine', izjavio je Popović.