Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako dvoentitetska BiH nije održiva, a on kao rješenje vidi četiri federalne jedinici od kojih bi jedna bila s hrvatskom većinom.


Čović je svoju izjavu dao za srbijanski dnevnik Politika, a obrazloženje da je dvoentitetska BiH neupravljiva i neodrživa dao je ukazujući kako ustav mora osigurati potpunu jednakost Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Vezani članci Bolnica u BiH, ilustracija Dramatičan pad interesa za cijepljenje unatoč rastu broja zaraženih: "To je porazno, ne očekujemo dobru epidemiološku situaciju" Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman Grlić Radman zabrinut:"U BiH imamo eskalaciju političkih sukoba"

>> Čović: Dvoentitetska BiH nije održiva i nema perspektive

>> Josipović: Bitno je da Hrvati u BiH ostvare ravnopravnost

'Rješenje koje mi nudimo podrazumjeva uspostavljanje vlasti na tri razine, kroz četiri federalne jedinice sa sjedištem u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli. Federalna jedinica sa sjedištem u Mostaru bila bi s hrvatskom nacionalnom većinom', objasnio je Čović.

Upitan koliko je realno očekivati da će se Hrvati u predstojećim ustavnim promjenama izboriti za svoju federalnu jedinicu, Čović je rekao kako je siguran da će u tome uspjeti jer ova BiH, upozorava on, neće preživjeti bez istinske ustavne reforme.

Ne smije se zaboraviti da je BiH država triju naroda

'Ustavna jednakost naroda u BiH može se ostvariti i na drugim modelima ustrojstva ove zemlje, ali to teško može dobiti dvotrećinsku potporu u državnom parlamentu', smatra Čović.

Ono što se, po njegovim riječima, ne smije nikada zanemariti kad je u pitanju BiH, to je činjenica da je ona država triju konstitutivnih i suverenih naroda.

'To je duh BiH i ako to zanemarite i podcijenite čitav projekat izložen je opasnosti', zaključio je Čović. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju