Connie Picciotto 32 godine prosvjeduje protiv rata i nuklearnog naoružanja ispred Bijele kuće s vrlo jasnim porukama: 'Zabranite nuklearno oružje ili uživajte u Sudnjem danu', te ' Tko živi s atomskom bombom, od nje će i umrijeti'.


Connie Concepcion Picciotto (68), poznata i kao Conchita, živi u improviziranom kampu na Trgu Lafayette točno nasuprot rezidencije američkih predsjednika od 1. kolovoza 1981. protestirajući protiv rata i nuklearnog naoružanja, piše The Washington Post

Vezani članci Joe i Jill Biden Stigla još dva člana Bidenove obitelji: Champ i Major, prvi u povijesti spašeni psi u Bijeloj kući Slika nije dostupna Izrael je imao plan "sudnjeg dana"

Sićušna žena s perikom zalijepljenom na neku vrst kacige već više od tri desetljeća razgovara sa zainteresiranim prolaznicima o ratu.

'Ovo je jako važno. Moramo zaustaviti rat u Iranu', iza nje su već poluisprani transparenti iz nekih prijašnjih aktivističkih akcija s jasnim porukama: 'Zabranite nuklearno naoružanje ili uživajte u Sudnjem danu', ' Tko živi s A - bombom, od nje će i umrijeti'.

Njezino je improvizirano kamping mjesto ispred Bijele kuće već 32 godine. Danas je on spomenik sam za sebe, jer Connie je zasigurno jedna od najdugovječnijih i najupornijih političkih aktivistica u Americi, ako ne i u svijetu. Na Connienom se licu vidi kako jako, jako dugo živi doslovno na ulici, koža joj je potamnjela i puna ožiljaka, a dok priča ili se smije, vidi se kako joj je preostalo još par zuba. Njezin je aktivizam i život ispred Bijele kuće započeo u doba vladavine Ronalda Reagana, a ispratila je i Georgea H.W. Busha, Billa Clintona, Georgea W. Busha, te dočekala Baracka Obamu.

Ona je živi svjedok brojnih američkih skandala, ratova, tragedija. O njoj se uči na studijima društevnog aktivizma. Pojavljuje se u dokumentarcu Michaela Moorea 'Fahrenheit 9/11', stalni je gost lokalnih medija.

'Ne odustajem, to je važno, to je moj život'

No, pred njom je nesigurna budućnost. Ima 68 godina, tek odnedavno i zdravstvenih problema, nakon što se neoprezni taxist zabio u nju i njezino sklonište. Ipak, Connie ne odustaje, pred njom je jasan cilj: 'Želim da me se čuje!'  Nada se i kako će predsjednik Obama biti prvi američki predsjednik koji će doći do nje i kome će ispričati svoju priču.

'Moramo zaustaviti to ludilo, prije negoli uništimo svijet. Moja je zadaća biti upravo tu gdje jesam. To je moj život', ispričala je novinarima 68-godišnja politička aktivistica Connie Picciotto.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook