Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije 17. svibnja, američka državna tajnica Hillary Clinton je pozvala međunarodnu zajednicu na 'udvostručenje napora' za bolju edukaciju i ukidanje zakona koji kriminaliziraju homoseksualnost, te na ukidanje diskriminacije i zlostavljanja lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba.


U svakom dijelu svijeta, muškarci i žene su proganjani i napadani zbog onoga što jesu ili koga vole. Homofobija, transfobija i brutalna neprijateljstva povezana s njima često su ukorijenjeni u nedostatku razumijevanja onoga što to zapravo znači biti homoseksualac, biseksualac ili transrodna osoba (LGBT), istaknula je Clinton u priopćenju State Departmenta. 'Za borbu protiv te strašne pošasti i za razbijanje ciklusa straha i nasilja, moramo raditi zajedno na poboljšanju obrazovanja i potpori onima koji se bore protiv zakona koji kriminaliziraju ljubav i promiču mržnju', rekla je Clinton pozivajući na 'udvostručenje napora'.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Getty Images) Izmijenili ustav kako bi onemogućili posvajanje istospolnim parovima: "Mračan dan za ljudska prava" Slika nije dostupna Milanović: U Hrvatskoj se nitko ne smije osjećati kao građanka ili građanin drugog reda

Primjer za homofobiju - Beograd

 Kao primjer za homofobiju Clinton je uzela Beograd, gdje je Parada ponosa LGBT zajednice bila brutalno napadnuta, dok je kao primjer zemlje koja zakonom kriminalizira homoseksualnost spomenula Ugandu. 'Bilo podupirući LGBT zagovornike dok marširaju u Beogradu, vodeći napore u Ujedinjenim narodima za afirmiranje ljudskih prava LGBT osoba, ili osuđujući zli zakon koji se razmatra u Ugandi, opredijeljeni smo za naše prijatelje i saveznike u svakoj regiji na svijetu koji se bore za jednakost i pravdu', naglasila je državna tajnica.

Pozivajući da se učini više kako bi se zaustavila "plima nejednakosti i diskriminacije LGBT zajednice", Hillary Clinton je poručila homoseksualcima, biseksualcima i transrodnim osobama da 'Sjedinjene Države stoje uz njih', nepokolebljive u predanosti da dokončaju taj ciklus mržnje. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju