Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za veća prava

Clinton poručila homoseksualcima: SAD su uz vas!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije 17. svibnja, američka državna tajnica Hillary Clinton je pozvala međunarodnu zajednicu na 'udvostručenje napora' za bolju edukaciju i ukidanje zakona koji kriminaliziraju homoseksualnost, te na ukidanje diskriminacije i zlostavljanja lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba.

U svakom dijelu svijeta, muškarci i žene su proganjani i napadani zbog onoga što jesu ili koga vole. Homofobija, transfobija i brutalna neprijateljstva povezana s njima često su ukorijenjeni u nedostatku razumijevanja onoga što to zapravo znači biti homoseksualac, biseksualac ili transrodna osoba (LGBT), istaknula je Clinton u priopćenju State Departmenta. 'Za borbu protiv te strašne pošasti i za razbijanje ciklusa straha i nasilja, moramo raditi zajedno na poboljšanju obrazovanja i potpori onima koji se bore protiv zakona koji kriminaliziraju ljubav i promiču mržnju', rekla je Clinton pozivajući na 'udvostručenje napora'.

Pročitajte i ovo Posvojitelji nisu izašli pred sud - 2 Homofobija i rasizam Slučaj Zambija pun je govora mržnje. Pravobraniteljica obavijestila institucije Katalin Novak Fideszov prijedlog Predsjednica stavila veto na kontroverzni zakon: Propisuje da se mogu anonimno prijaviti istospolni parovi koji zajedno odgajaju djecu

Primjer za homofobiju - Beograd

 Kao primjer za homofobiju Clinton je uzela Beograd, gdje je Parada ponosa LGBT zajednice bila brutalno napadnuta, dok je kao primjer zemlje koja zakonom kriminalizira homoseksualnost spomenula Ugandu. 'Bilo podupirući LGBT zagovornike dok marširaju u Beogradu, vodeći napore u Ujedinjenim narodima za afirmiranje ljudskih prava LGBT osoba, ili osuđujući zli zakon koji se razmatra u Ugandi, opredijeljeni smo za naše prijatelje i saveznike u svakoj regiji na svijetu koji se bore za jednakost i pravdu', naglasila je državna tajnica.

Pozivajući da se učini više kako bi se zaustavila "plima nejednakosti i diskriminacije LGBT zajednice", Hillary Clinton je poručila homoseksualcima, biseksualcima i transrodnim osobama da 'Sjedinjene Države stoje uz njih', nepokolebljive u predanosti da dokončaju taj ciklus mržnje. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene