Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smirivanje građana

Ciparski štediše će biti obeštećeni u dionicama banaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ciparski predsjednik je u nedjelju rekao da će štediše koji će morati platiti porez na bankovne uloge u okviru uvjeta za dobivanje financijske pomoći biti obeštećeni u dionicama banaka za koje će jamstvo biti budući prihodi od plina.

U obraćanju naciji koje je prenosila televizija predsjednik Nicolas Anastasiades je rekao da je morao prihvatiti poreze na bankarske depozite u zamjenu za međunarodnu pomoć jer bi se inače Cipar suočio sa stečajem. "Rješenje koje smo dogovorili nije ono koje smo željeli, ali je najmanje bolno u ovim okolnostima", rekao je Anastasiades.

Ministri financija eurozone dogovorili su se o deset milijarda eura teškom paketu pomoći Cipru ne bi li tu zemlju spasili od bankrota. Dogovor je postignut nakon bruxelleskih pregovora ministara i predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Što radi Cipar, a što Hrvatska Prvi put izrečena kazna trovaču: 21.000 eura kazne ili zatvor, a Laura još čeka da se otkrije tko je skrivio njezinu smrt Modre vode postale su crne (Foto: AFP) EKOLOŠKA KATASTROFA Nakon incidenta u termoelektrani, opasna naftna mrlja veličine 800 kilometara širi se Sredozemljem

>> Navala na bankomate zbog novog 'nameta' EU!

>> 'Plan za Cipar mora biti socijalno prihvatljiv'

Zauzvrat, Cipar mora obuzdati deficit, smanjiti bankarski sektor i povećati poreze. Ciparske banke bile su izložene Grčkoj koja je i sama u krizi i primila je dva golema financijska paketa pomoći.

Po dogovoru s EU-om i uz podršku MMF-a, na štednju u bankama manju od 100.000 eura platio bi se jednokratni porez od 6,75 posto, a za veće iznose 9,9 posto. Takav uvjet dosad je nezabilježen u financijskim paketima pomoći zemljama s posrnulom ekonomijom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene