Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvjet EU razbjesnio Ciprane

'Plan za Cipar mora biti socijalno prihvatljiv'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Član financijske pomoći Cipru mora biti socijalno prihvatljiv a ne pogađati male štediše, rekao je u nedjelju predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz nakon objave kontroverznog plana pomoći EU-a i MMF-a Nikoziji.

Ministri financija eurozone dogovorili su se o deset milijarda eura teškom paketu pomoći Cipru u petak navečer. Dogovor je izazvao bijes ciparske javnosti jer predviđa uvođenje poreza do deset posto na bankovnu štednju i rezultirao je redovima štediša pred bankama koji žele iz njih povući svoje uloge.

Po dogovoru s EU-om i uz podršku MMF-a, na štednju u bankama manju od 100.000 eura platio bi se jednokratni porez od 6,75 posto, a za veće iznose 9,9 posto. Takav uvjet dosad je nezabilježen u financijskim paketima pomoći zemljama s posrnulom ekonomijom.

Pročitajte i ovo Ilustracija nove novčanice Važne promjene na bankomatima od 1. travnja Slika nije dostupna PODIZANJE GOTOVINE Skupo će vas koštati novac na bankomatima drugih banaka: Evo koliko točno iznose naknade

>> Navala na bankomate zbog novog 'nameta' EU!

"Normalno je da (plan pomoći) uključuje i klijente banaka", rekao je Schulz za internetsko izdanje Welt am Sonntaga, ali je dodao da "rješenje mora biti socijalno prihvatljivo". On je rekao da bi "plan možda mogao biti preuređen tako da iz njega budu izostavljene štediše sa polozima ispod 25.000 eura".

Kao i kod ostalih planova za spas gospodarstva EU, njemački parlament treba odobriti plan pomoći. Konzervativni CDU kancelarke Angele Merkel pozdravio je plan a Liberalni demokrati (FDP) nisu se još izjasnili o njemu. Glasnogovornik socijaldemokrata (SPD) rekao je Die Weltu da je plan pomoći izostavio neke bitne elemente, a Zeleni kažu da im treba pojašnjenje porezne politike Cipra prije davanja pristanka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene