Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ciparski čelnici dogovorili otvaranje graničnog prijelaza u Nikoziji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici dviju ciparskih zajednica usuglasili su se da će otvoriti granični prijelaz u ulici Ledra u Nikoziji, što će biti korak naprijed prema rješenju dugogodišnje podjele te sredozemne otočne države.

Ciparski predsjednik Dimitris Kristofias i čelnik ciparskih Turaka Mehmet Ali Talat postigli su takav dogovor na svom prvom sastanku, održanom u UN-ovoj zoni razdvajanja u blizini napuštene zračne luke kod Nikozije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grad na Mediteranu FOTO Ako uđete u ovaj grad, možete se 'pozdraviti sa životom' Slika nije dostupna Novi pregovori Sastanak čelnika ciparskih Grka i Turaka

Posebni UN-ov izaslanik za Cipar Michaele Moller, koji je posredovao razgovorima, rekao je da će dvojica čelnika idućega tjedna osnovati radnu skupinu za provedbu tog dogovora.

"Dvojica čelnika dogovorila su i da će se susretati svaka tri mjeseca kako bi razmotrili rad radne skupine i na temelju njihovih rezultata početi pregovore pod pokroviteljstvom glavnog tajnika UN-a", rekao je Moller novinarima.

Kristofias i Talat su izjavili da je prvi korak koji treba napraviti otvaranje graničnog prijelaza u ulici Ledra koji bi trebao funkcionirati poput svih drugih prijelaza.

Ta ulica, svojevrsni simbol podjele otoka, prometna je pješačka zona koja dijeli turski i grčki dio Nikozije.

Ovo je bio prvi sastanak dvojice čelnika otkako je umjereni Kristofias izabran za novoga predsjednika prošloga mjeseca. Analitičari su njegovu pobjedu odmah proglasili dosad najboljom prigodom za postizanje sporazuma o ujedinjenju Cipra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene