Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrđeno da se ubio

Čile: Nakon 39 godina zatvorena istraga o Allendeovoj smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čileansko pravosuđe službeno je zatvorilo istragu o smrti bivšeg čileanskog predsjednika Salvadora Allendea, pošto je konačno potvrdilo da se ubio tijekom državnog udara 11. rujna 1973.

Prizivni sud u Santiagu je u jednoglasnoj odluci objavio završetak te istrage, rekao je za  jednu agenciju izvor blizak sudu, točno 39 godina nakon događaja. Allendeovi posmrtni ostatci ekshumirani su u svibnju 2011. u okviru postupka pokrenutog u siječnju iste godine kako bi se utvrdilo je li ubijen ili se ubio tijekom državnog udara generala Augusta Pinocheta.

>> Čile: Na prosvjedima za besplatno obrazovanje 113 uhićenja

U srpnju 2011. čileanski medicinski stručnjaci zaključili su da se predsjednik Allende ubio na dan kada je izvršen državni udar, potvrdivši službenu tezu koju su iznijeli bliski suradnici bivšeg predsjednika koji se zakleo da će umrijeti s oružjem u rukama.

Prizivni sud je u svojoj odluci potvrdio izvješće sudca Marija Carroze u kojemu se tvrdi da se Allende ubio automatskom puškom AK-47 koju mu je bio podario Fidel Castro, dok je vojska bombardirala predsjedničku palaču Monedu.

>> Čile se zatresao na 6,2 po Richteru

Neki strani čelnici i novinari tvrdili su da je Allendea ubio pučist, a neki pak govore o 'pomognutom samoubojstvu' tijekom kojega predsjednik nije uspio u svom pokušaju pa je hitac u njega ispalio njegov osobni čuvar.

Čile je u utorak obilježio 39. obljetnicu smrti Salvadora Allendea, prvog marksista koji je 1970. izabran za čileanskog predsjednika. Predsjednik Sebastian Pinera položit će vijenac na grob bivšeg predsjednika koji se ubio u 65. godini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene Talijanska policija Zloporaba fondova EPPO radi punom parom: U tri EU članice uhićeno 17 osoba, zaplijenjen nakit, satovi, zlato

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene