Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propali projekt

Cijene stanova u 'gradu duhova' padaju i za 100.000 eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nedavni fenomen 'gradova duhova' kojem svjedoče mnoge španjolske zajednice, sve je više počeo pogađati tu zemlju. Sve to zbog financijske krize koja guši velik dio Europe.

Pročitajte i ovo Požar u Španjolskoj - 3 borba s buktinjom FOTO/VIDEO Požari u Europi i dalje bjesne, vatrena stihija približava se Madridu: "Možete ga namirisati" Ivana Pezo Moskaljov Završio NATO-ov samit Ivana Pezo Moskaljov iz Madrida: "Hrvatski predsjednik otišao je bez riječi i među prvima. Otkazao je i najavljenu izjavu"

Jedan od primjera je grad Sesena, smještena 30 minuta vožnje od Madrida. Sesena je postala najveći grad duhova u Španjolskoj. Prije nego je ondje počela izgradnja stambenih naselja, Sesena je među agentima za prodaju nekretnina slovila kao madridski Manhattan. Međutim, s dolaskom ekonomske krize, pretvorena je u grad duhova s praznim stanovima i zaustavljenim radovima na projektima kao što su bolnica i škola.

Kada je prodaja nekretnina u Španjolskoj cvjetala 2007. godine, cijena kvadrata stambenog objekta u Madridu dosegla je 4.300 eura, s godišnjim porastom od 20 posto. Investitori su u Seseni namjeravali izgraditi 13.000 stanova. Međutim, kada je počela financijska kriza, od planiranog broja stanova koji su trebali biti sagrađeni, Sesena je dobila njih samo 5.100. Većina ih je sada prazna.

>> FOTO Kineski grad duhova: Izgrađen za nekoliko milijuna zjapi prazan

Španjolci koji su kupili ove stanove kao ulaganje, sada će ih prodati uz velike gubitke. Raul, stanovnik Sesene, svoj je dom platio 240.000 eura. 'Sada moja nekretnina vrijedi oko 130.000 eura. Izgubio sam stotinjak tisuća eura', rekao je Raul.

Kako se stalo s dovršetkom gradnje grada Sesene, ondje nema domova zdravlja niti škola, a željeznica koja je Sesenu trebala povezivati s Madridom je napuštena. 'Tko nema automobil, ovdje ne može živjeti. Nema ni podzemne željeznice', rekao je Raul dodajući kako tek tri autobusne linije voze do Madrida, u 6 i 7 sati ujutro te u podne.

Mnoge novosagrađene kuće u Španjolskoj oduzele su banke, jer ih osobe koje su podigle kredite nisu mogli više otplaćivati, a postotak loših kredita u toj se europskoj zemlji popeo na devet posto.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene