Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj ekonomskog booma?

FOTO Kineski grad duhova: Izgrađen za nekoliko milijuna zjapi prazan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grad Ordos, u kineskoj pokrajini Unutrašnja Mongolija, planski je izgrađen za nekoliko milijuna ljudi, no sada zjapi prazan. Je li došao kraj ekonomskom boomu Kine?

Ogromna statua Džingis Kana nadvila se nad glavnim gradskim trgom, no osim te statue, na trgu nema nikoga. U jutarnjoj izmaglici Ordos se doista doima kao grad duhova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ni kamena na kamenu SNIMKA DRONOM Katastrofalno uništenje iza kojeg je ostao samo 'grad duhova' Slika nije dostupna Priča o jednom snu Upoznajte najveći grad na svijetu koji ne možete vidjeti

Priča o Ordosu započela je prije dvadesetak godina, usporedno s ubrzanom eksploatacijom ugljena u toj pokrajini.Tada su kineske vlasti odlučile izgraditi milijunski grad očekujući da će ljudi zbog ugljena nahrliti u Ordos. U početku je priljev novca zaista bio impresivan, no danas je priča potpuno drugačija. Ordos je pravi primjer jednog rastućeg kineskog fenomena- neprodanih stanova, neiznajmljenih trgovina i praznih uredskih zgrada. Čini se kako je ekonomski i građevinski boom u Kini završio, piše BBC.

Stanove je sada nemoguće prodati i po najjeftinijoj cijeni, a industrija ugljena je daleko od onoga što su kineske vlasti imale na umu prije dvadeset godina.

U priloženoj fofogaleriji pogledajte kako izgleda jedna od najvećih propalih investicija u zemlji koja ima jedno od najjačih gospodarstava svijeta.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene