Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

CIA je nedavno objavila dokument za operativce pod nazivom 'Jednostavni vodič za sabotažu na terenu: Strateške službe' u kojem se nalaze savjeti kako da se unište tvrtke.


Evo kakve je naputke CIA, u nekad tajnom dokumentu, davala obavještajcima saboterima.

Vezani članci William Burns, direktor CIA-e Direktor CIA-e o Putinu i mogućoj eskalaciji u nuklearni rat: "Te rizike ne treba podcjenjivati" Slika nije dostupna U detalje otkriveno kako su špijuni CIA-e vrbovali iranske nuklearne znanstvenike: "Pođite za mnom i uzmite posudu za led..."

1. Inzistirajte na tome da se sve radi kroz 'kanale'. Ne dopuštajte 'prečace' prilikom donošenja odluka.

2. Često držite 'govore'. Pričajte što je moguće češće i što je moguće duže. Ilustrirajte svoje 'stavove' dugim anegdotama i osobnim iskustvima. Ne oklijevajte u izricanju domoljubnih komentara.

3. Kad god je moguće, proslijedite pitanja odborima 'za daljnje razmatranje'. Neka odbori budu što veći, nikada manji od pet članova.

4. Spominjite nevažne teme što je moguće češće. 

PROCURILI TAJNI DOKUMENTI CIA-e Amerikanci nakon Tita na čelo Jugoslavije htjeli dovesti Dobricu Ćosića

5. Cjepidlačite o preciznoj upotrebi riječi u komunikaciji i izvještajima.

6. Budite nerazumni i zahtijevajte od kolega da budu 'razumni'. Izbjegavajte rasprave koje vas mogu uvaliti u nevolje ili vas osramotiti pred svima.

7. Nemojte naručivati nove materijale za rad, sve dok vam postojeće zalihe ne budu gotovo potpuno iscrpljene. Tako će i najmanje odlaganje ispunjenja vašeg zadatka značiti gašenje.

8. Kako biste smanjili elan zaposlenih, a time i produktivnost, budite ljubazni prema najmanje efikasnim radnicima i dajte im unapređenja koja ne zaslužuju. Diskriminirajte efikasne radnike i žalite se na njihov rad.

9. Popunjavajte formulare nečitko, tako da se posao mora ponovo obavljati; pravite greške ili preskačite obavezna polja.

10. Širite uznemirujuće glasine tako da zvuče kao 'insajderska' dojava.

11. Novim zapsolenicima dajte nepotpune ili lažne informacije.

12. Sazivajte sastanke kada je ključno da se zadaci izvrše u rokovima.

Imali li u vašoj kompaniji ovakvih 'špijuna'?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju