Obavijesti Video Pretražite Navigacija

CIA: Bhutto je ubila Al Qaida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
CIA je zaključila da su pripadnici Al-Qaide i saveznici pakistanskog plemenskog vođe Baitullaha Mehsuda odgovorni za prosinačko ubojstvo bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto te da stoje iza novog vala nasilja koje prijeti stabilnosti Pakistana.

Direktor CIA-e Michel Hayden kazao je u razgovoru za Post da su Bhutto ubili borci povezani s Mehsudom, plemenskim vođom iz sjeverozapadnog Pakistana, uz podršku terorista Al Qaide, što potvrđuje ranije procjene pakistanske vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uloga Al Qaide? Osama bin Laden ostao bez riječi Slika nije dostupna Saleh al Somali Saveznici: U napadu ubijen planer al-Qaide

Isti savez između lokalnih i međunarodnih islamskih terorista
predstavlja veliku opasnost za vladu predsjednika Perveza Musharrafa, glavnog američkog saveznika u borbi protiv terorizma, rekao je Hayden.

"To što sada vidite je promjena onoga što se tamo događa. Imate tu vezu, koja je vjerojatno oduvijek tamo, latentno, no sada je aktivna, vezu između Al Qaide i različitih ekstremističkih i separatističkih skupina", kazao je Hayden, dodajući da je njihov cilj nanijeti štetu pakistanskoj državi kakva je danas.

Nedugo nakon ubojstva Bhutto 27. prosinca, pakistanske su vlasti objavile presretnuti razgovor Mehsuda i njegovih pristaša, u kojem plemenski vođa hvali atentat za koji, čini se, sebi pripisuje zasluge.

Busheva administracija je sve do Haydenovog intervjua bila oprezna s javnim prihvaćanjem tvrdnji pakistanske vlade o odgovornosti za atentat. 

Mnogi u Pakistanu su sugerirali umiješanost Musharrafove vlade u ubojstvo Bhutto, a posebno članovi njezine obitelji i njezine Narodne stranke Pakistana.

"To je učinila mreža oko Baitullaha Mehsuda. Nemamo razloga sumnjati u to", naglasio je Hayden, ne želeći govoriti o drugim obavještajim elementima izvan te procjene.

Hayden je intervju Postu dao nedugo prije serije napada na
pakistanske političare i vojne postrojbe koji su se dogodili ovoga tjedna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene