Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Arapski svijet spreman je za revoluciju. Masovni prosvjedi na ulicama stvarnost su mnogih arapskih zemalja. No stručnjaci se pitaju koja je uloga Al Qaide u svemu tome.


Zapad je vjerovao kako je Al Qaida jača nego što stvarno jest, a njezina ideologija 'svetog rata' ne prolazi u zemljama kao što su Egipat i Tunis, gdje su nezadovoljni stanovnici na miran i civiliziran način pobijedili diktatore, pojasnio je za Deutsche Welle Albrecht Metzger, stručnjak za islam.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Stiglo upozorenje: "U brojnim zemljama situacija će postati još gora, prije nego što postane bolja". Na proljeće u Europi još jedno cjepivo? Slika nije dostupna Pola stoljeća od revolucionarne 1968.: Bila je to godina demonstracija, protesta i pobuna

Težnje za demokracijom arapskih naroda te njihovi zahtjevi za socijalnom pravdom, ravnopravnošću i pluralizmom suprotni su ideološkom načelima Al Qaide. To smatra i jordanski stručnjak za Bliski istok, Mohammad Abu Rumman, koji je uvjeren kako je ova teroristička organizacija gubitnik povijesnih prevrata u arapskom svijetu.

Osama bin Laden, koji često komentira događaje u svojim video-porukama, o prosvjedima se nije oglasio ni jednom. Čini se kako Osama još nije našao prave riječi, prokomentirao je njemački stručnjak za Al Qaidu, Yassin Musharbash.

>> Jemen: Ubijeno troje prosvjednika, među kojima i dijete

Većina stručnjaka se slaže, piše Deutsche Welle, kako bi ovo moglo značiti kraj te islamističke terorističke mreže, ali i da bi mogla profitirati ako u zemljama kao što su Libija ili Jemen dođe do kaosa i građanskog rata.