Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uloga Al Qaide?

Osama bin Laden ostao bez riječi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arapski svijet spreman je za revoluciju. Masovni prosvjedi na ulicama stvarnost su mnogih arapskih zemalja. No stručnjaci se pitaju koja je uloga Al Qaide u svemu tome.

Zapad je vjerovao kako je Al Qaida jača nego što stvarno jest, a njezina ideologija 'svetog rata' ne prolazi u zemljama kao što su Egipat i Tunis, gdje su nezadovoljni stanovnici na miran i civiliziran način pobijedili diktatore, pojasnio je za Deutsche Welle Albrecht Metzger, stručnjak za islam.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zima zima, zube ima Zimski uvjeti iznenadili mnoge: Kako se sa snijegom i hladnoćom nose europske zemlje u kojima su uvjeti ekstremni? Slika nije dostupna 'Oklijeva da okonča terorizam' 'Obama je pokazao da ne poštuje izrael'

Težnje za demokracijom arapskih naroda te njihovi zahtjevi za socijalnom pravdom, ravnopravnošću i pluralizmom suprotni su ideološkom načelima Al Qaide. To smatra i jordanski stručnjak za Bliski istok, Mohammad Abu Rumman, koji je uvjeren kako je ova teroristička organizacija gubitnik povijesnih prevrata u arapskom svijetu.

Osama bin Laden, koji često komentira događaje u svojim video-porukama, o prosvjedima se nije oglasio ni jednom. Čini se kako Osama još nije našao prave riječi, prokomentirao je njemački stručnjak za Al Qaidu, Yassin Musharbash.

>> Jemen: Ubijeno troje prosvjednika, među kojima i dijete

Većina stručnjaka se slaže, piše Deutsche Welle, kako bi ovo moglo značiti kraj te islamističke terorističke mreže, ali i da bi mogla profitirati ako u zemljama kao što su Libija ili Jemen dođe do kaosa i građanskog rata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene