Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cheney svjedok obrane Lewisu Libbyu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki potpredsjednik Dick Cheney bit će pozvan za svjedoka obrane na suđenju njegovom pomoćniku Lewisu 'Scooteru' Libbyu, kojeg se tereti za ometanje pravosuđa i otkrivanje identiteta agenta CIA-e, objavio je Libbyev odvjetnik.

Lewis 'Scooter' Libby, bivši Cheneyev predstojnik ureda, optužen je za laganje istražiteljima koji su tragali za osobom koja je otkrila identitet agentice CIA-e Valerie Plame 2003., nakon što je njezin suprug, diplomat State Departmenta, optužio Bushovu administraciju za manipuliranje obavještajnim podacima kako bi opravdala invaziju na Irak.

Pročitajte i ovo Roditelji Madeleine McCann ključni svjedok Novi pomak u slučaju Maddie McCann: Bivši prijatelj osumnjičenog svjedočit će protiv njega Slika nije dostupna Cheney za ABC izjavio Obamina administracija sporo priznaje da je SAD u ratu

Kritičari administracije optužili su Bijelu kuću za namjerno razotkrivanje tajnog statusa agantice Plame, kako bi uzvratila na kritiku svoga opravdanja za rat. Bijela kuća je zanijekala kako je njezin identitet namjerno otkriven.

Svjedočenje aktualnog potpredsjednika SAD u kaznenom postupku predstavljalo bi presedan, jer su do sada pred sudom svjedočili samo predsjednici Gerald Ford i Bill Clinton.
'Mi pozivamo potpredsjednika', rekao je branitelj Theodore Wells na saslušanju u utorak, posljednjem prije početka procesa 16. siječnja.

Optuženi Libby izjasnio se da nije kriv prema pet točaka optužnice za ometanje pravde, prevaru i laganje.

Cheneyev iskaz bit će očekivan s najvećim nestrpljenjem na suđenju koje bi trebalo trajati oko mjesec i pol, s većinom svjedoka koji su sadašnji ili bivši dužnosnici administracije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene