Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proslava pravoslavnog Božića

Čestitajući Božić Putin se sjetio svog tajnog krštenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski premijer Vladimir Putin proslavio je pravoslavni Božić misom u katedrali u Sankt Peterburgu, otkrivši u toj prigodi da je upravo ondje tajno kršten u Staljinovo vrijeme.

Vladimir Putin i predsjednik Dmitirij Medvedev odvojeno su nazočili božićnoj liturgiji koju pravoslavni kršćani slave u noći sa 6. na 7. siječnja po julijanskom kalendaru (druge kršćanske Crkve računaju vrijeme po gregorijanskom kalendaru).

Na televizijskim snimkama moglo se vidjeti Putina u prvom redu među vjernicima na ponoćki u katedrali u Sankt Peterburgu.

Ruski premijer je po izlasku iz crkve otkrio novinarima: 'Ova je katedrala posebna za mene jer sam u njoj kršten'.

Majka ga je zajedno s jednim susjedom u tajnosti donijela na krštenje, iz straha da će se otac tomu protiviti, budući da je bio član Komunističke partije, dakle službeno ateist. Putin je rođen 1952., godinu prije Staljinove smrti.

'Otac mi je bio član KP-a, bio je strog i dosljedan. Krstili su me tajno, ili su barem vjerovali da je bilo tajno', rekao je Putin koji rijetko govori o svom privatnom i obiteljskom životu.

U istoj katedrali je održana zadušnica za roditelje nakon njihova pokopa, dodao je.

Putin je u božićnoj poruci objavljenoj u subotu pozvao Crkvu da 'nastavi konstruktivnu suradnju s državom i javnim ustanovama', pa i kroz 'borbu s ekstremizmom'.

Ruski predsjednik Medvedev i supruga Svetlana proslavili su pak Božić u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi, gdje je svečanu liturgiju predvodio ruski pravoslavni patrijarh Kiril. (Hina)

Pročitajte i ovo Petr Bystron Isplivale audiosnimke Političar populističkog AfD-a pod pritiskom javnosti: "Nisam primio nikakav novac za širenje proruskih pozicija" Papa Franjo predvodi misu za Veliki Petak - 1 Pati od respiratornih problema Papa Franjo na misu stigao u invalidskim kolicima: Nije mogao obred započeti na uobičajen način

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene