Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslali uplatnice

Češka stranka predizbornim trikom izazvala paniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češka stranka TOP 09 izazvala je paniku među građanima jer su im u sklopu predizborne kampanje poslali uplatnice za otplatu javnog duga.

Češka desno liberalna stranka TOP 09 bivšeg ministra vanjskih poslova Karela Schwarzenberga izazvala je paniku i suočena je s desetcima kaznenih prijava nakon što je u okviru predizborne kampanje građanima poslala tobožnje uplatnice za otplatu javnog duga. TOP 09 poslao je na adrese čeških kućanstava pisma u kojima su bile i tobožnje uplatnice na iznos od 121.000 kruna (4.761 eura), čime je želio ukazati na visinu duga po glavi stanovnika.

Pročitajte i ovo Sudar vlaka i kamiona u Češkoj Očevid u tijeku VIDEO Sudar vlaka i kamiona u Češkoj: Jedna osoba poginula, više ozlijeđenih Intervencija policije tijekom pucnjave u Pragu Masakr u Pragu VIDEO Policija objavila dramatične snimke, Češka oplakuje žrtve: "To je strašno, ne mogu ni govoriti"

Mnogi građani međutim nisu shvatili poruku i bili su uvjereni da moraju platiti navedeni iznos. Pismo je izazvalo pravu paniku, posebice kod starijih ljudi, pišu češki mediji, a dnevnik Mlada fronta Dnes navodi primjer 77-godišnje umirovljenice koja je zbog 'uplatnice' morala zatražiti pomoć psihijatra. 'Neprestano je ponavljala da nije ništa učinila, da će doći ovrhovoditelj i da će izgubiti kuću', izjavio je staričin sin.

Hitna pomoć zaprimila je tisuće poziva povezanih s navodnom uplatnicom a voditelj kampanje stranke TOP 09 Jaroslav Polaček izjavio je da je i stranačka središnjica bila suočena s oko dvije tisuće telefonskih poziva. Neki su ljudi pokazali razumijevanje za 'šalu', a neki nisu, izjavio je Polaček. TOP 09 je priopćio da je akcija s uplatnicama bila doista bezazlena, jer čak ne postoji ni račun na koji bi se mogao uplatiti iznos s 'uplatnice'. Osim toga, stranka je na tiskovnoj konferenciji unaprijed obavijestila javnost o akciji.

Sve to ipak nije spriječilo Čehe da se iznenade, a mnogi su podnijeli kaznene prijave protiv stranke. Samo u okrugu Zlin policija je primila desetke prijava zbog sumnje u prijevaru. Stranka 'Suverenita' bivše televizijske voditeljice Jane Bobosikove podnijela je prijavu zbog sumnje da je konkurentska stranka akcijom s 'uplatnicama' počinila kazneno djelo ucjene. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene