Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stotine zaposlenika i fizičara Europskog središta za nuklearna istraživanja, CERN, u kojemu radi najveći ubrzivač čestica na svijetu, okupile su se ispred glavne zgrade te organizacije u blizini Ženeve prosvjedujući protiv smanjenja proračuna koje će ‘usporiti’ njihova istraživanja.


Prosvjed zaposlenika, među kojima su znanstvenici iz cijeloga svijeta, održan je u trenutku dok je u prostorijama organizacije trajala sjednica financijskog odbora CERN-a.

>> CERN: 10 milijuna mini Velikih prasaka

Vezani članci Blaženka Divjak i Mate Rimac (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Komisija CERN-a stigla u Hrvatsku: ''Pridruživanje bi bilo dobar vjetar u leđa'' Slika nije dostupna Ministrica Divjak započinje važne pregovore: ''To je golemi iskorak za našu industriju''

Direktor CERN-a Rolf Heuer podastro je dvadeset država članica organizacije nacrt proračuna koji je nakon rasprave skresan za 343 milijuna švicarskih franaka (262 milijun eura) za 2011.-2015., rekao je glasnogovornik CERN-a James Gillies. U srijedu ujutro odbor je bio najavio još veće smanjenje od 450 milijuna švicarskih franaka. Konačni iznos proračuna države članice trebaju odobriti 16. rujna.

Glasnogovornik je istaknuo da CERN čini sve kako ovo smanjenje ne bi bitno utjecalo na rad velikog hadronskog sudarača (LHC), prstena opsega 27 km smještenog na dubini od 100 m pod zemljom, između Francuske i Švicarske, namijenjenog temeljnom istraživanju nastanka svemira. CERN je zadnjih godina već bio smanjio broj svojih zaposlenika, s 3.000 koliko ih je bilo sredinom 90-ih, na sadašnjih 2.200 ljudi. (Hina)