Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za razliku od Slovenije, Hrvatska je odlučila da je više ne obvezuje arbitražni sporazum nakon što je zbog postupaka Slovenije kompromitiran, pa se traži novo rješenje, dok Slovenija ustraje da arbitražu treba završiti obvezujućom presudom koju će priznati i Hrvatska.


Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u srijedu da je njegova želja da Slovenija ima uređene odnose sa svim susjednim zemljama te da se nada kako će i Hrvatska priznati odluku arbitražnog suda o graničnom prijeporu za koji slovenski mediji navode da bi mogla uslijediti ove godine. 

Vezani članci Slika nije dostupna "Za države koje se ponašaju poput Hrvatske postoje učinkoviti instrumenti pritiska" Slika nije dostupna Cerar poručio Plenkoviću što će Slovenija učiniti ako Hrvatska nastavi ignorirati arbitražnu presudu

"Što se tiče bilaterale, želimo u prvom redu dobre i uređene odnose sa susjednim zemljama. Godina u koju smo ušli u tom će pogledu biti posebno značajna", kazao je Cerar u govoru pred slovenskim diplomatima okupljenim na Brdu kod Kranja na redovnom godišnjem skupu, kako bi razgovarali o najvažnijim pitanjima međunarodne politike i dobili svoje zadaće za ovu godinu.

"Iskreno se nadam da će unatoč sadašnjoj teškoj situaciji nakon odluke arbitražnog suda doći do rješenja graničnog pitanja, što će omogućiti bolju suradnju naših država", kazao je Cerar.

Za razliku od Slovenije, Hrvatska je odlučila da je više ne obvezuje arbitražni sporazum nakon što je zbog postupaka Slovenije kompromitiran, pa se traži novo rješenje, dok Slovenija ustraje da arbitražu treba završiti obvezujućom presudom koju će priznati i Hrvatska.

"Slovenija će presudu arbitražnog suda poštovati. Očekujemo da će tako unatoč svemu postupati i Hrvatska te da će nam u tom smislu u obrani vladavine prava i poštivanja međunarodnih ugovora pomoći i međunarodna zajednica", kazao je Cerar.

Po njegovim bi riječima takav stav međunarodne zajednice bio važan i zbog stanja u širem okruženju.

"Arbitražna presuda neće utjecati samo na odnose između naše dvije susjedne države nego i na rješavanje sličnih predmeta u regiji. A njih nije malo", kazao je slovenski premijer u govoru diplomatima iz slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu.

O stabilnosti na zapadnom Balkanu i mogućem ponavljanju migrantske krize 

Naglasio je također važnost davanja euroatlantske perspektive državama zapadnog Balkana.

"Za stabilnost na zapadnom Balkanu, koji se nalazi u našem neposrednom susjedstvu i koji je za Sloveniju od strateške važnosti potrebna je jasna euroatlantska perspektiva država te regije", kazao je slovenski premijer i dodao da je to osobito važno u sadašnjoj situaciji u Europi i u svijetu.

Prvog dana toga skupa diplomatima su se obratili slovenski predsjednik Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji su u utorak rekli kako se Slovenija zalaže za dobre bilateralne odnose sa susjedima, te naglasili da bi i Ljubljana i Zagreb trebali izbjegavati sve izjave koje bi narušile odnose u očekivanju odluke o arbitraži koja će biti vrlo zahtjevan projekt."

Cerar se u svom govoru najviše dotaknuo mogućeg ponavljanja migracijske krize te eventualnog pogoršanja stanja u Europskoj uniji.

"Sada, kad se Europa suočava s novim sigurnosnim i migracijskim izazovima, Slovenija može i dalje biti na raspolaganju za pomoć cijeloj regiji", kazao je Cerar diplomatima.

Što se tiče odnosa s velesilama i pozicije u svijetu, slovenski je premijer rekao da će njegova vlada i dalje održavati dobre odnose s političkim i ekonomskim velesilama, te s njima tražiti mogućnosti za razvoj političkih, ekonomskih i drugih odnosa.

"Nakon američkih predsjedničkih izbora sve su oči svijeta uprte u formiranje američke administracije, uz špekulacije o promjenama američkog djelovanja u međunarodnoj zajednici. Očekujem da će SAD nastaviti s tradicijom promicanja demokratskih vrijednosti i promoviranje mira i ljudskih prava u svijetu", kazao je Cerar, dodavši kako vjeruje da će se partnerstvo Slovenije i SAD-a nastaviti. (Hina)