Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo što očekuju

Europska komisija oglasila se oko priopćenja arbitražnog suda u Haagu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je u petak pozvala Hrvatsku i Sloveniju da poštuju odluku arbitražnog suda, koji je odlučio, unatoč tome što je Slovenija prekršila odredbe arbitražnog sporazuma, nastaviti postupak rješavanja graničnog spora između dvije zemlje.

"Europska komisija nastavlja pozorno pratiti razvoj događaj u tom važnom pitanju i prima na znanje odluku arbitražnog suda. Europska komisija nije strana u arbitražnom sporazumu, ali nastavlja podržavati i ohrabrivati dijalog između dviju strana kako bi se našlo zajedničko rješenje. Očekujemo da sve strane poštuju jučerašnju odluku kako bi se postiglo trajno rješenje toga spora", rekao je glasnogovornik Komisije Alexander Winterstein, odgovorajući na novinarski upit da komentira odluku arbitražnog suda.

Pročitajte i ovo Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr) Saslušanje pred EK "Sloveniji su poslane poruke da se primiri, granični spor s Hrvatskom nije među najvažnijim pitanjima" Slika nije dostupna Arbitražne peripetije Hrvatska će se u roku očitovati o slovenskom pismu Europskoj komisiji

Stalni arbitražni sud u Haagu priopćio je u četvrtak da će suci nastaviti postupak o spornim dijelovima kopnene i morske granice između dviju zemalja iako su utvrdili da je Slovenija kršila sporazum, jer smatraju da to ne opravdava izlazak Hrvatske iz arbitražnog postupka.

"Sud drži da je Slovenija, kontaktirajući sa svojim arbitrom, prekršila odredbe sporazuma, No, ta kršenja nisu takva da bi opravdala izlazak Hrvatske iz sporazuma, niti utječu na sposobnost suda da u sadašnjem sastavu neovisno i nepristrano donese odluku", navodi se u priopćenju.

Na tu odluku reagiralo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. "Hrvatska više nije stranka u tom arbitražnom postupku te MVEP ne komentira namjere ili odluke arbitražnog suda, niti se Hrvatska njima smatra obvezanom, bilo da je riječ o postupovnim pitanjima ili o biti graničnog spora između dviju država", kažu na Zrinjevcu.

"Arbitražni sud je propustio vratiti povjerenje u vlastitu neovisnost i nepristranost te u međunarodno arbitražno pravosuđe općenito", ocijenilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Slovenija je, svoje strane, pozdravila tu odluku. "Slovenija će tu odluku poštovati, a isto očekuje i od Hrvatske", rekao je slovenski premijer Miro Cerar u priopćenju, dodavši da neriješeni spor opterećuje odnose dviju zemalja i njihovih stanovnika sve od kako su Slovenija i Hrvatska postale samostalne države, te ga je zato "neophodno riješiti".

Hrvatska i Slovenija potpisale su u studenome 2009. u Stockholmu, uz posredovanje Europske unije, sporazum o arbitraži za definiranje granične crte između dviju država. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene