Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska strana ne može u skladu s međunarodnim pravilima izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom, izjavio je u ponedjeljak slovenski premijer Miro Cerar.


Cerar je, komentirajući razvoj situacije o arbitraži nakon sastanka s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim, novinarima kazao da Hrvatska ne može izaći iz procesa arbitraže i da je to prošlog tjedna zaključio i arbitražni sud koji je Sloveniji naložio imenovanje novog nacionalnog suca u arbitraži nakon što je odstupio raniji sudac Jernej Sekolec, te da su ih Haaga naveli da će se arbitraža nastaviti.

Vezani članci Slika nije dostupna Cerar odgovorio Milanoviću: 'Hrvatski potezi vrijedni su žaljenja' Slika nije dostupna Milanović pisao Ceraru, s Pusić arbitražnom sudu

Cerar je u vezi s cijelim slučajem i najavom da će Hrvatska sporazum otkazati rekao da je sada potrebno "smiriti strasti".

"Želim da se političke strasti smire i da ih se ne potiče ni na našoj ni na hrvatskoj strani", kazao je slovenski premijer, dodavši da očekuje nastavak arbitražnog postupka i donošenje presude.

Milanović: Hrvatska izlazi iz Arbitražnog sporazuma. Moramo van, nema nam druge!

Cerar je dodao da će se tako pokazati da sporove treba rješavati na "pravni i konstruktivan način", naglašavajući da će odnosi s Hrvatskom i dalje biti prijateljski.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s predstavnicima saborskih klubova zastupnika da Hrvatska izlazi iz postupka arbitraže oko granice sa Slovenijom jer je kontaminiran te ocijenio kako to neće utjecati na odnose dviju zemalja.

"Hrvatska ne može ostati u ovoj arbitraži", rekao je premijer nakon sastanka s predstavnicima klubova zastupnika naglasivši kako su na sastanku svi imali jedinstven stav.

Ugovor moramo raskinuti, izaći iz njega i trenutno ga suspendirati, naglasio je premijer te dodao da će se Hrvatska držati međunarodnog prava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook