Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijede promjene

Čelništvo DS-a bijesno na Jeremića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelništvo srbijanske Demokratske stranke (DS) bivšeg predsjednika Borisa Tadića bijesno je na ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića koji je, smatraju, pretjerao reakcijom na kritike zamjenika predsjednika DS-a Dragana Đilasa vezane uz troškove njegova predsjedanja Općom skupštinom UN-a, a unutar stranke očekuju velike promjene čim bude formirana nova vlada i DS prijeđe u oporbu, piše u petak beogradski tisak.

Bez obzira na to što je javni sukob pokrenuo Đilas porukom preko medija da je "sramotno" da su za Jeremićevo predsjedanje Općom skupštinom namijenjeni milijuni dolara iz državnog proračuna, u vrhu DS-a vlada uvjerenost da je Jeremićeva medijska reakcija kojom to opovrgava kršenje stranačke discipline te da Đilas ima pravo na ''dostojan'' odgovor, piše dnevnik ''Danas''.

Prema riječima neimenovanih izvora tog lista iz DS-a, Đilas je navodno od svojih stranačkih kolega dobio odriješene ruke odgovoriti Jeremiću, članu Glavnog odbora stranke, kako god želi te ga, nađe li za shodno, dovesti u poziciju da napusti stranku ili čak bude isključen iz nje.

Po pisanju "Večernjih novosti", unutar DS-a će, čim službeno bude formirana nova vlada koju će sastaviti Socijalistička partija Srbije (SPS), Srpska napredna stranka (SNS) i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) i DS poslije pet godina prijeđe u oporbu, početi veliko kadrovsko i organizacijsko ''pospremanje'' te će se uskoro za rujan početi pripremati izvanredna sjednica skupštine te stranke.

Prikriveni politički sukob između čelnika DS-a izbio je na površinu poslije javnog prepucavanja Đilasa i Jeremića te su odmah krenula nagađanja da se Đilas priprema preuzeti primat u stranci, a da je Jeremić "Borisov čovjek" koji je bio prvi na udaru. Istodobno iz više izvora iz samog vrha DS stižu uvjeravanja da Đilas, gradonačelnik Beograda i sve popularniji političar koji je dobio značajnu potporu na izborima, ne namjerava biti Tadićev suparnik za čelništvo stranke.

''Nema raskola niti podjela u DS-u'', rekao je za ''Večernje novosti'' jedan od podpredsjednika stranke Dragan Šutanovac, dok je predsjednik Političkog vijeća DS-a Dragoljub Mićunović kazao kako nema razloga komentirati sve što se u javnosti nagađa, preuveličava i izmišlja. ''Stranka analizira rezultate, dužnosnici razmjenjuju mišljenja i to je praksa naše stranke oduvijek'', naveo je Mićunović.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

>> Vuk Jeremić platio hotel čak 1.200 eura za noć

Politički analitičar Vladimir Goati ističe kako gubitak izbora pokreće unutarnje promjene u strankama te očekuje da će DS izići jači iz ovih previranja.

Javno razračunavanje Đilasa i Jeremića putem medija započelo je Đilasovom izjavom dnevniku ''Blic'' da je sramotno da iz srbijanskog proračuna bude izdvojeno sedam milijuna dolara za Jeremićev ured u New Yorku, na šta je Jeremić za srbijansku tv postaju "Prva srpska TV" rekao kako bi, za cijenu beogradskog Mosta na Adi ''bez pristupnih prometnica'', Srbija narednih 60 godina mogla predsjedati UN-om.

Most na Adi, koji spaja stari dio Beograda s Novim Beogradom preko rijeke Save, izgrađen u blizini beogradskog ljetovališta Ade Ciganlije i otvoren za promet 1. siječnja 2012. godine, gradska vlast i gradonačelnik Đilas smatraju jednim od svojih najvećih rezultata. Osjetljivost pitanja cijene Mosta na Adi, o kojoj je Đilas više puta govorio u medijima, dodatno je pojačana time što su u proteklom razdoblju i tijekom predizborne kampanje politički protivnici prozivali Đilasa da ne želi reći koliko je točno sredstava iz gradskog proračuna izdvojeno za izgradnju mosta i pristupnih prometnica. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene