Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bolesni kubanski čelnik Fidel Castro, koji se u javnosti nije pojavio 16 mjeseci, jučer je po po prvi puta najavio mogućnost povlačenja s mjesta čelnog čovjeka Kube.


"Moja dužnost nije da čuvam položaj, a još manje da kočim mlađe", rekao je 81-godišnji Castro u pismu pročitanom na kubanskoj televiziji.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Kuba bijesna zbog igrice 'Ubij Fidela Castra' Slika nije dostupna Uz Castrov 'blagoslov' otvoren Katolički centar na Kubi

Castro, koji je na vlast došao revolucijom 1959. godine, predao je ovlasti bratu Raulu u lipnju 2006. godine, nakon što je povrgnut operaciji želuca.

Kubanska Nacionalna skupština može potvrditi Castrovo povlačenje s čelnog mjesta ako to odobre članovi izvršnog Državnog vijeća.

Pismo pročitano na televiziji sugerira da Castro neće ponovno preuzeti dužnosti već će biti savjetnik komunističkoj vladi u ključnim pitanjima.

Castro obnaša dužnosti predsjednika Državnog vijeća, Ministarskog vijeća i glavnog tajnika vladajuće Komunističke partije.