Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bolesni kubanski čelnik Fidel Castro, koji se u javnosti nije pojavio 16 mjeseci, jučer je po po prvi puta najavio mogućnost povlačenja s mjesta čelnog čovjeka Kube.


"Moja dužnost nije da čuvam položaj, a još manje da kočim mlađe", rekao je 81-godišnji Castro u pismu pročitanom na kubanskoj televiziji.

Vezani članci Slika nije dostupna Fidel Castro se odrekao i posljednje službene dužnosti Slika nije dostupna WikiLeaks: Fidel Castro 2006. za dlaku izbjegao smrt

Castro, koji je na vlast došao revolucijom 1959. godine, predao je ovlasti bratu Raulu u lipnju 2006. godine, nakon što je povrgnut operaciji želuca.

Kubanska Nacionalna skupština može potvrditi Castrovo povlačenje s čelnog mjesta ako to odobre članovi izvršnog Državnog vijeća.

Pismo pročitano na televiziji sugerira da Castro neće ponovno preuzeti dužnosti već će biti savjetnik komunističkoj vladi u ključnim pitanjima.

Castro obnaša dužnosti predsjednika Državnog vijeća, Ministarskog vijeća i glavnog tajnika vladajuće Komunističke partije.