Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prijetnje Sj. Koreje i Irana'

Cameron: Bilo bi glupo odustati od nuklearnog oružja, pogotovo sada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski premijer David Cameron bio je u posjetu jednoj britanskoj nuklearnoj podmornici. Ondje je istaknuo da unatoč političkom pritisku na njega da pronađe jeftiniju alternativu, neće odustati od nuklearnog naoružanja.

Cameron je na jednoj od četiri nuklearne podmornice Velike Britanije, izjavio kako neće odustati da nuklearnog oružja. 'Vidimo brojne opasnosti i nesigurnosti s državama koje imaju nuklearno naoružanje ili to žele imati. Želimo li zaista da Britanija odustane od nuklearnog oružja, da odustane od te ultimativne sigurnosne politike? Ne vjerujem, a ovdje imamo silu koja je kredibilna, koja funkcionira i trebamo je zadržati i obnoviti', rekao je Cameron na podmornici smještenoj na zapadnoj obali Škotske, javlja APTN.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vojna vježba "Nuklearni okidač": Sjeverna Koreja sprema se za rat Henry Zeffman Promjene u Britaniji VIDEO Reporter ostao u šoku kad je shvatio tko će biti novi ministar: "Mislim da nisam poblesavio. Još uvijek to probavljam"

Prije toga, objavljen je njegov članak u Daily Telegraphu u kojem je ocijenio kako bi bilo 'glupo' da Velika Britanija odustane od sredstava nuklearnog odvraćanje zbog prijetnji kakve dolaze iz Sjeverne Koreje i Irana.

>> Sj. Koreja: 'Rat danas ili sutra' SAD: 'Poduzeli smo sve mjere'

'Potrebno nam je nuklearno odvraćanje kao i prije šest desetljeća, kad se tadašnja vlada angažirala po tom pitanju', istaknuo je šef vlade. 'SSSR je nestao, ali nuklearna prijetnja ostaje', naglasio je on. 'U smislu nesigurnosti i opasnosti čak je i povećana'.

'Sjevernokorejski režim, 'agresivan i potpuno nepredvidljiv'

Iran nastavlja 'izazivati međunarodnu zajednicu' koja ga sumnjiči da se želi domoći atomskog oružja pod izlikom civilnog programa, piše Cameron. A sjevernokorejski režim, 'agresivan i potpuno nepredvidljiv', koji je upravo zaprijetio SAD-u, 'nedavno je proveo treći nuklearni pokus i mogao bi imati dovoljno nuklearna materijala za proizvodnju više od desetak komada nuklearnog oružja'.

'Može li netko ozbiljno misliti kako bi bilo mudro da Britanija, suočena s rastućom prijetnjom, napusti mogućnost nuklearnog odvraćanja?', pita Cameron, odbacujući odmah tu opciju kao 'glupu'.

Povod za Cameronov članak neslaganje je unutar vladajućoj koaliciji o budućem razvoju programa podmornica sposobnih za lansiranje projektila s nuklearnim bojnim glavama Trident. Postojećoj klasi britanskih nuklearnih podmornica Vanguard radni vijek završava od 2022. do 2028. godine i treba donijeti odluku o eventualnoj gradnji novih. (I.D. /Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene