Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nuklearna prijetnja

Sj. Koreja pripremila projektile, stranim diplomatima savjetuje evakuaciju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O izrazito napetoj situaciji na Korejskom poluotoku svjedoči i sugestija Pjongjanga stranim diplomatima da ozbiljno razmotre evakuaciju. Južna je Koreja prema sjevernoj granici poslala ratne brodove.

Situacija na Korejskom poluotoku i dalje je izrazito napeta. Nakon što su američki dužnosnici CNN-u jučer rekli kako vjeruju da bi Pjongjang u sljedećim danima i tjednima uistinu mogao lansirati balistički projektil srednjeg dometa, Južna je Koreja danas za svaki slučaj sa svoje istočne i zapadne strane prema granici sa sjevernim susjedima poslala dva ratna broda opremljena proturaketnim sustavima.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila lansirala i raketu Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Južnokorejska novinska agencija Yonhap javila je, pozivajući se na vojne izvore, da su mobilni lanseri, koje je Pjongjang nedavno postavio na svojoj istočnoj obali, napunjeni projektilima.

Istovremeno, Reuters izvještava kako je Sjeverna Koreja ruskom veleposlanstvu u Pjongjangu preporučila da razmotri moguću evakuaciju svog osoblja. Glasnogovornik veleposlanstva Denis Samsonov kazao je da sjevernokorejsku sugestiju razmatraju, ali da evakuacija u ovom trenutku nije planirana. Napomenuo je da su sličnu sugestiju dobile i diplomatske misije drugih zemalja.

Britanski je Foreign Office u priopćenju potvrdio Samsonovljeve riječi, navodeći da sjevernokorejsku sugestiju smatraju dijelom njihove antiameričke kampanje i propagande. Ipak, moguću evakuaciju će i oni razmotriti, s obzirom da im je, prema riječima neimenovanog izvora koje prenosi Reuters, Pjongjang poručio da nakon 10. travnja ne mogu garantirati sigurnost njihovih diplomata.

Državna je televizija u Pjongjangu danas emitirala snimke velikih vojnih parada u znak podrške Kim Jong-unu. Sudionici su uzvikivali razne protumeričke parole.

Bijela kuća: Poduzeli smo sve potrebne zaštitne mjere

Bijela kuća je sinoć objavila kako je poduzela 'sve potrebne zaštitne mjere' u povodu sjevernokorejske prijetnje nuklearnim napadom, no Washington nije začuđen ponašanjem te izolirane komunističke zemlje.

'Već poznati elementi' sadržani su u izjavama sjevernokorejskog režima koji spominje moguće nuklearne napade na Sjedinjene Države, rekao je Jay Carney, glasnogovornik američkog predsjednika Baracka Obame. Prirodno, to 'budi zabrinutost' Washingtona i 'mi poduzimao sve potrebne mjere', rekao je.

U priopćenju koje prenosi sjevernokorejska službena novinska agencija KCNA, glavni stožer sjevernokorejske vojske je rekao kako je službeno obavijestio Washington da će Amerikanci biti 'uništeni nuklearnim udarom'. 'Bespoštedna operacija' sjevernokorejskih snaga 'konačno je dogovorena i odobrena', tvrdi vojska, po kojoj bi rat mogao izbiti 'danas ili sutra'.

>> Američki dužnosnik: Sj. Koreja mogla bi napasti za nekoliko dana ili tjedana

'SAD-u bi bilo bolje da razmisli o sadašnjoj ozbiljnoj situaciji', dodaje KCNA i ocjenjuje da se kriza pogoršala zbog nadlijetanja američkih bombardera B-52 i B-2 iznad Južne Koreje tijekom zajedničkih američko-južnokorejskih manevara

Carney je novinarima rekao da 'postupci i provokativne izjave samo dodatno izoliraju Sjevernu Koreju'. Ta zemlja 'može odabrati put poboljšanja svoga gospodarstva' odluči li 'poštovati međunarodne obveze' u nuklearnim pitanjima, rekao je Carney.

Reagiraju i tržišta

Napetost u odnosu sa Sjevernom Korejom uzdrmala je i južnokorejska financijska tržišta, a vodeći predstavnici financijskog sektora upozoravaju da bi napetost mogla dugoročno štetiti tržištima.

Hakeri napali sjevernokorejski profil na Twitteru

U međuvremenu, Twitter profil s korisničkim imenom 'uriminzok', za koji se vjeruje da ga je otvorio režim u Pjongjangu, hakiran je od strane, prema svemu sudeći, Anonymousa.

Umjesto uobičajene sjevernokorejske propagande, koja je prevladavala u dosadašnjim objavama na tom profilu, u posljednjih nekoliko poruka stoji riječ 'hacked', a na profilnoj se fotografiji vide dvije nacrtane osobe maskiranih lica kako plešu tango. Uz njih stoji natpis 'Tango Down'. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene