Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bushova administracija kritizira Putina zbog njegove politike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni stručnjak za Rusiju u američkom State Departmentu, David Kramer, iznio je neuobičajeno oštru kritiku na račun ponašanja Moskve pod predsjednikom Vladimirom Putinom.

Tvrdi, naime, kako Kremlj prijeti susjedima, ušutkava političke protivnike i guši građanska prava kod kuće, piše u petak The New York Times.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dječja posla Putin: Moj pas je veći, jači i brži od Barneya Slika nije dostupna Kritike samo u granicama zakona Putin ukorio oporbu oko ekonomski motiviranih prosvjeda

Komentari, koje je odobrila Bijela kuća, najnoviji su u razmjeni kritika između Washingtona i Moskve posljednjih dana. 

Iako je Bijela kuća ovoga tjedna objavila da će predsjednik George W. Bush biti domaćin Putinu na imanju njegovih roditelja u saveznoj državi Maine, Kramerov govor vjerojatno će pridonijeti napetosti u vrijeme kada u dijalogu između SAD i Rusije odjekuju najzajedljiviji tonovi od pada komunizma.

"Nikome ne činimo uslugu, a najmanje ruskom narodu i čak njegovoj vladi, suzdržavajući se da govorimo otvoreno ako je to nužno", kazao je Kramer, zamjenik pomoćnika državne tajnice za Europu i Euroaziju, u govoru pred Vijećem za vanjske poslove grada Baltimorea, u državi Maryland.

Kramer je naglasio kako nedavne akcije Kremlja "odražavaju negativne trendove na planu ljudskih prava i demokracije u Rusiji" te kako "gušenje istinske oporbe, smanjivanje prava na javne prosvjede, sputavanje civilnog društva i opadanje medijskih sloboda predstavljaju ozbiljno nazadovanje".

Ističući kako je Rusija u proteklih 15 godina postala "slobodnija nego ikada prije u povijesti", Kramer je ocijenio kako je na planu unutarnje demokratizacije pod Putinovim vodstvom došlo do "višestrukog nazadovanja" navodeći primjere onemogućavanja djelovanja nevladinih organizacija koje zagovaraju demokraciju i slobodne izbore i "rastući pritisak na ruske novinare".

Nazadak Rusije u tim područjima uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora, po riječima američkog diplomata, nije slučajan, već je prije odraz nastojanja Kremlja da u punoj mjeri utječe na željeni rezultat izbora.

Kramer je također kritizirao "nasilničko ponašanje" Rusije u vanjskoj politici, uključujući prijetnje Moskve da će suspendirati svoje obveze prema Sporazumu o konvencionalnim snagama u Europi, koji među ostalim predviđa i povlačenje ruskih snaga stacioniranih u nezavisnoj Moldovi te ukidanje isporuka nafte i plina Ukrajini i Bjelorusiji prošle zime, što je izazvalo i poremećaje u opskrbi drugdje u Europi.

Kramer je također naglasio kako SAD žele Rusiju "za partnera u svijetu" te naveo područja u kojima su odnosi pozitivni, kao što je borba protiv terorizma, zajednički napori za zaustavljanje nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje i Irana, kao i zajedničke akcije u trgovini i ulaganjima.

Govoreći o najspornijem pitanju današnjih američko-ruskih odnosa, on je ponovio kako se Rusija ne treba bojati plana SAD o razmještaju 10 sustava antiraketnih presretača u Poljskoj i Češkoj Republici.

"Ti su sustavi namijenjeni zaštiti SAD-a i njegovih europskih
saveznika od raketnih prijetnji s Bliskog istoka.(...) To je vrlo
skroman sustav koji ne predstavlja nikakvu prijetnju Rusiji", rekao je Kramer.

Za srpanjski sastanak Bush-Putin u Kennebunkportu, u Maineu, ocijenio je kako će on biti "prilika da dvojica čelnika stave neka pitanja na stol, i oko nekih se slože, a oko drugih ne".

The New York Times ocjenjuje kako s Kramerovim komentarima Bijela kuća nastavlja diplomatsku taktiku u kojoj najneugodnije poruke nekada prenose niže rangirani dužnosnici, kako bi se sačuvala veća sloboda djelovanja za kreatore politike u odnosima s njihovim kolegama. 

List navodi kako su dužnosnici administracije unaprijed podijelili novinarima kopije Kramerovog govora, pobrinuvši se da on dobije široki publicitet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene