Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni stručnjak za Rusiju u američkom State Departmentu, David Kramer, iznio je neuobičajeno oštru kritiku na račun ponašanja Moskve pod predsjednikom Vladimirom Putinom.


Tvrdi, naime, kako Kremlj prijeti susjedima, ušutkava političke protivnike i guši građanska prava kod kuće, piše u petak The New York Times.

Vezani članci Slika nije dostupna Putin: Moj pas je veći, jači i brži od Barneya Slika nije dostupna Putin ukorio oporbu oko ekonomski motiviranih prosvjeda

Komentari, koje je odobrila Bijela kuća, najnoviji su u razmjeni kritika između Washingtona i Moskve posljednjih dana. 

Iako je Bijela kuća ovoga tjedna objavila da će predsjednik George W. Bush biti domaćin Putinu na imanju njegovih roditelja u saveznoj državi Maine, Kramerov govor vjerojatno će pridonijeti napetosti u vrijeme kada u dijalogu između SAD i Rusije odjekuju najzajedljiviji tonovi od pada komunizma.

"Nikome ne činimo uslugu, a najmanje ruskom narodu i čak njegovoj vladi, suzdržavajući se da govorimo otvoreno ako je to nužno", kazao je Kramer, zamjenik pomoćnika državne tajnice za Europu i Euroaziju, u govoru pred Vijećem za vanjske poslove grada Baltimorea, u državi Maryland.

Kramer je naglasio kako nedavne akcije Kremlja "odražavaju negativne trendove na planu ljudskih prava i demokracije u Rusiji" te kako "gušenje istinske oporbe, smanjivanje prava na javne prosvjede, sputavanje civilnog društva i opadanje medijskih sloboda predstavljaju ozbiljno nazadovanje".

Ističući kako je Rusija u proteklih 15 godina postala "slobodnija nego ikada prije u povijesti", Kramer je ocijenio kako je na planu unutarnje demokratizacije pod Putinovim vodstvom došlo do "višestrukog nazadovanja" navodeći primjere onemogućavanja djelovanja nevladinih organizacija koje zagovaraju demokraciju i slobodne izbore i "rastući pritisak na ruske novinare".

Nazadak Rusije u tim područjima uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora, po riječima američkog diplomata, nije slučajan, već je prije odraz nastojanja Kremlja da u punoj mjeri utječe na željeni rezultat izbora.

Kramer je također kritizirao "nasilničko ponašanje" Rusije u vanjskoj politici, uključujući prijetnje Moskve da će suspendirati svoje obveze prema Sporazumu o konvencionalnim snagama u Europi, koji među ostalim predviđa i povlačenje ruskih snaga stacioniranih u nezavisnoj Moldovi te ukidanje isporuka nafte i plina Ukrajini i Bjelorusiji prošle zime, što je izazvalo i poremećaje u opskrbi drugdje u Europi.

Kramer je također naglasio kako SAD žele Rusiju "za partnera u svijetu" te naveo područja u kojima su odnosi pozitivni, kao što je borba protiv terorizma, zajednički napori za zaustavljanje nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje i Irana, kao i zajedničke akcije u trgovini i ulaganjima.

Govoreći o najspornijem pitanju današnjih američko-ruskih odnosa, on je ponovio kako se Rusija ne treba bojati plana SAD o razmještaju 10 sustava antiraketnih presretača u Poljskoj i Češkoj Republici.

"Ti su sustavi namijenjeni zaštiti SAD-a i njegovih europskih
saveznika od raketnih prijetnji s Bliskog istoka.(...) To je vrlo
skroman sustav koji ne predstavlja nikakvu prijetnju Rusiji", rekao je Kramer.

Za srpanjski sastanak Bush-Putin u Kennebunkportu, u Maineu, ocijenio je kako će on biti "prilika da dvojica čelnika stave neka pitanja na stol, i oko nekih se slože, a oko drugih ne".

The New York Times ocjenjuje kako s Kramerovim komentarima Bijela kuća nastavlja diplomatsku taktiku u kojoj najneugodnije poruke nekada prenose niže rangirani dužnosnici, kako bi se sačuvala veća sloboda djelovanja za kreatore politike u odnosima s njihovim kolegama. 

List navodi kako su dužnosnici administracije unaprijed podijelili novinarima kopije Kramerovog govora, pobrinuvši se da on dobije široki publicitet.