Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je u Bijeloj kući primio ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka s kojim je razgovarao o podršci SAD jačanju demokracije u Ukrajini, približavanju te zemlje NATO-u, suradnji na polju sigurnosti, energetskoj neovisnosti, nuklearnoj suradnji i drugim pitanjima.


U izjavi za novinare nakon razgovora u Ovalnom uredu, Bush je kazao da su razgovarali o "NATO-u i Akcijskom programu za članstvo MAP", energetskoj neovisnosti i suradnji dviju zemalja u dovođenju stabilnosti i mira u različite dijelove svijeta, prema transkriptu koji je objavila Bijela kuća.

Vezani članci Predsjednik RH Zoran Milanović na službeno fotografiranje jedini je došao bez zaštitne maske Što bi rekao Beroš?! Milanović jedini među NATO-ovim liderima bez maske na licu Zoran Milanović Dayton ubačen u deklaraciju samita NATO-a, Milanović: "Nisam zaprijetio. Nakon šest dana ignoriranja naše molbe, riješeno je u pola minute"

Bush je na summitu NATO-a predlagao primanje Ukrajine u MAP, ali saveznici nisu o tome postigli konsenzus, zahvaljujući odlučnom protivljenju Rusije proširenju NATO-a u njezinu interesnu sferu.

SAD su tada predlagale da se u MAP primi i Gruzija, koja je u kolovozu vodila rat s Rusijom, oko odmetnute pokrajine Južne Osetije.

Juščenko je u ranijim istupima osudio rusku intervenciju u Gruziji i kasnije moskovsko priznanje Južne Osetije i Abhazije, druge gruzijske odmetnute pokrajine, kao i pritiske Rusije protiv ulaska njegove zemlje u NATO-o.

U današnjoj izjavi u Bijeloj kući, Juščenko je ukazao na uspješnu provedbu Američko-ukrajinskog akcijskog plana, s naglaskom na "sigurnosnu komponentu i integraciju Ukrajine u europske i euroatlantske strukture".

Također je istaknuo "izvrstan rad" na preradi američkog nuklearnog goriva za ukrajinske nuklearne centrale.

Dodajući kako su razgovarali i o unutarnjem stanju u Ukrajini, Jučšenko je istaknuo da je situacija s krizom vlade "daleko od tragične ili dramatične", te da "Ukrajina ima dovoljno demokratskih resursa i alata da nađe odgovor za bilo kakvu krizu u svom parlamentu".

Juščenko je također pozvao Busha da uputi visoko američko izaslanstvo u Ukrajinu 22. studenoga, na obilježavanje "Holodomora", velike gladi 1932. i 1933. godine, u kojoj je umrlo više od tri milijuna Ukrajinaca. Ta najveća humanitarna katastrofa u povijesti Ukrajine, dogodila se tijekom prisilne kolektivizacije koju je provodio Staljinov režim, oduzimajući ukrajinskim seljacima koji su joj se protivili svu stoku, zalihe žita i drugih namirnica.