Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush s Juščenkom o NATO-u, sigurnosti i nuklearnoj suradnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak je u Bijeloj kući primio ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka s kojim je razgovarao o podršci SAD jačanju demokracije u Ukrajini, približavanju te zemlje NATO-u, suradnji na polju sigurnosti, energetskoj neovisnosti, nuklearnoj suradnji i drugim pitanjima.

U izjavi za novinare nakon razgovora u Ovalnom uredu, Bush je kazao da su razgovarali o "NATO-u i Akcijskom programu za članstvo MAP", energetskoj neovisnosti i suradnji dviju zemalja u dovođenju stabilnosti i mira u različite dijelove svijeta, prema transkriptu koji je objavila Bijela kuća.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni

Bush je na summitu NATO-a predlagao primanje Ukrajine u MAP, ali saveznici nisu o tome postigli konsenzus, zahvaljujući odlučnom protivljenju Rusije proširenju NATO-a u njezinu interesnu sferu.

SAD su tada predlagale da se u MAP primi i Gruzija, koja je u kolovozu vodila rat s Rusijom, oko odmetnute pokrajine Južne Osetije.

Juščenko je u ranijim istupima osudio rusku intervenciju u Gruziji i kasnije moskovsko priznanje Južne Osetije i Abhazije, druge gruzijske odmetnute pokrajine, kao i pritiske Rusije protiv ulaska njegove zemlje u NATO-o.

U današnjoj izjavi u Bijeloj kući, Juščenko je ukazao na uspješnu provedbu Američko-ukrajinskog akcijskog plana, s naglaskom na "sigurnosnu komponentu i integraciju Ukrajine u europske i euroatlantske strukture".

Također je istaknuo "izvrstan rad" na preradi američkog nuklearnog goriva za ukrajinske nuklearne centrale.

Dodajući kako su razgovarali i o unutarnjem stanju u Ukrajini, Jučšenko je istaknuo da je situacija s krizom vlade "daleko od tragične ili dramatične", te da "Ukrajina ima dovoljno demokratskih resursa i alata da nađe odgovor za bilo kakvu krizu u svom parlamentu".

Juščenko je također pozvao Busha da uputi visoko američko izaslanstvo u Ukrajinu 22. studenoga, na obilježavanje "Holodomora", velike gladi 1932. i 1933. godine, u kojoj je umrlo više od tri milijuna Ukrajinaca. Ta najveća humanitarna katastrofa u povijesti Ukrajine, dogodila se tijekom prisilne kolektivizacije koju je provodio Staljinov režim, oduzimajući ukrajinskim seljacima koji su joj se protivili svu stoku, zalihe žita i drugih namirnica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene