Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush: Iranski režim poguban je kao i al-Qa'ida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush nazvao je u utorak iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada "tiraninom" i ustvrdio da iranski režim, koji je poguban koliko i Al-Qaiida, treba spriječiti u nabavi nuklearnog oružja.

Američki predsjednik George W. Bush nazvao je u utorak iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada "tiraninom" i ustvrdio da iranski režim, koji je poguban koliko i Al-Qa'ida, treba spriječiti u nabavi nuklearnog oružja.

Pročitajte i ovo Fateh-110 Balistički projekti Razlog za zabrinutost: Dvije zemlje pod sankcijama EU-a i SAD-a produbljuju vojnu suradnju Slika nije dostupna Bush ne želi tv-dvoboj s Ahmadinedžadom

Šijitski ekstremizam "poguban je, neprijateljski raspoložen prema Americi i odlučan u nakani da proširi svoju hegemoniju na veliki dio Bliskog istoka" kao i sunitski, kazao je Bush u Washingtonu u govoru u kojemu je stao u obranu američke borbe protiv terorizma.

No šijitski je ekstremizam uspio tamo gdje Al-Qaida nije, uspostavivši 1979. nadzor nad Iranom, kazao je u drugom govoru u novoj kampanji opravdavanja rata u Iraku, dva mjeseca prije parlamentarnih izbora.

- Iranski čelnici koji podupiru Hezbollah objavili su bezuvjetno neprijateljstvo Americi, kazao je.

Neobično žestoko napao je Ahmadinedžada koji je, kako je rekao, pozvao Amerikance da se poklone "veličini iranske nacije". "Amerika se neće pokloniti tiranima", upozorio je Bush.

- Najveća prijetnja s kojom se svijet sučeljava jesu ekstremisti i teroristi opremljeni oružjem za masovno uništavanje, rekao je Bush. - Države slobodnog svijeta neće dopustiti Iranu da proizvede nuklearno oružje, dodao je.

Iranski predsjednik reagirao je potom na žestoki verbalni napad američkog kolege ustvrdivši da Bush nije "ništa" u odnosu spram božje volje. - Kažem mu: svijet vam prijeti jer ide putem divljenja Bogu i božanstvu. Ta struja ide naprijed i vi niste ništa spram božje volje. on na račun američkog predsjednika. Mahmud Ahmadinedžad Bush je istaknuo kako treba tražiti diplomatsko rješenje. SAD trenutačno zagovara uvođenje međunarodnih sankcija Iranu pošto je ovaj odbio prekinuti s obogaćivanjem urana.

Američki predsjednik ponovio je da je iračka misija dio globalnog rata protiv terorizma.

S obzirom na zahtjeve demokrata da objavi plan povlačenja snaga iz Iraka, Bush nije htio izravno govoriti o stanju u Iraku, samo je ocijenio da bi povlačenje iz Iraka bilo isto što i napuštanje borbe protiv terorizma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene