Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bugarska prostitucija je među najrazvijenijim i najraširenijim u Europi, prema izvješću Središta za istraživanje demokracije, specijaliziranog za analizu kriminaliteta i korupcije.


"Prema najskromnijim procjenama, izvoz bugarskih prostitutka donosi između 900 milijuna i 1,8 milijarda na godinu, ili 3,6 do 7,2 posto bugarskog BDP-a u 2006. Razmjeri pojave mogu se usporediti s onima na Tajvanu i u Južnoj Koreji", rekao je istraživač Tihomir Bezlov na konferenciji u Sofiji.

Vezani članci Kaos na ulicama Kabula Ministri policije EU-a sastaju se zbog migracija u svjetlu afganistanske krize: Zabrinuti su zbog mogućeg masovnog priljeva ljudi, no ima i skeptičnih Požari u Italiji - 1 Požari u Europi gutaju sve veću površinu, na Siciliji izmjerena najviša temperatura ikad na kontinentu. Gori i u Sibiru

Između 18.000 i 21.000 Bugarki prostituira se u Europi, prema tom istraživanju, dok ih 6.000 do 7.000 radi u Njemačkoj, Belgiji, Grčkoj i Nizozemskoj.

Od 7.000 do 8.000 bugarskih prostitutka radi u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj.

Fenomen je raširen čak i među bugarskim studenticama i medicinskim sestrama u Europi koje se "kraće zadržavaju na tržištu seksualnih usluga", ističe se u istraživanju.

Bugarski grad Sliven, na jugoistoku zemlje, sa 100.000 stanovnika, iz kojega prostitutke odlaze u Bruxelles 'trbuhom za kruhom', drži neslavni rekord u državi: svaka se petnaesta djevojka u dobi od 15 do 30 godina u tome gradu bavi prostitucijom. 

"To je socijalna katastrofa", zaključio je Bezlov.