Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gradnja nove nuklearne centrale u Belenu na Dunavu počet će 1. kolovoza, rekao je danas bugarski ministar gospodarstva i energije Petar Dimitrov.


"Gradnja treba početi 1. kolovoza. U njoj će sudjelovati do 6.000 građevinskih radnika", rekao je ministar na državnom radiju.

Vezani članci Užasan dizajn Katastrofa! Zbog užasnog dizajna sad trpi cijela obitelj, tko je mislio da su ovo dobre ideje?! Aleksej Navaljni - 2 SAD i EU traže od Rusije da Navaljnog puste na slobodu, on kaže: "Ovo je najviši stupanj bezakonja"

Ugovor o gradnji centrale Belene, vrijedan četiri milijarde eura, potpisan je u petak tijekom posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Bugarskoj. 

Ugovor će izvesti ruska tvrtka Atomstroiexport uz francusko-njemački konzorcij Areva/Siemens koji će biti zadužen za
sigurnosne sustave.

Centrala Belene će djelovati s dva reaktora nove generacije od po 1000 MW svaki.

Dimitrov je zatim izrazio žaljenje što su krajem 2006. na traženje Europske unije zatvorena dva modernizirana reaktora nuklearne centrale Kozloduj, čiju su tehnologiju stručnjaci EU-a ocijenili zastarjelom.

Zaustavljanje tih reaktora od 440 MW uskratilo je Bugarskoj njezinu ulogu glavnog izvoznika jeftine energije na Balkan. 

Bugarska je do 2006. pokrivala više od 60 posto deficita energije u regiji, a sada može ispuniti samo 13 posto tih potreba, rekao je ministar.