Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bugarska će graditi nuklearnu centralu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradnja nove nuklearne centrale u Belenu na Dunavu počet će 1. kolovoza, rekao je danas bugarski ministar gospodarstva i energije Petar Dimitrov.

"Gradnja treba početi 1. kolovoza. U njoj će sudjelovati do 6.000 građevinskih radnika", rekao je ministar na državnom radiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Presretnut telefonski razgovor "Bolesne ljude koriste kao topovsko meso": Ruski vojnik opisuje strahote s prve linije fronte Ivo Milatić - 1 Prešlo svaku mjeru HDZ-ov državni tajnik tulumario u noćnom klubu s investitorima kojima izdaje dozvole! Oporba: "Ovo je sukob interesa"

Ugovor o gradnji centrale Belene, vrijedan četiri milijarde eura, potpisan je u petak tijekom posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Bugarskoj. 

Ugovor će izvesti ruska tvrtka Atomstroiexport uz francusko-njemački konzorcij Areva/Siemens koji će biti zadužen za
sigurnosne sustave.

Centrala Belene će djelovati s dva reaktora nove generacije od po 1000 MW svaki.

Dimitrov je zatim izrazio žaljenje što su krajem 2006. na traženje Europske unije zatvorena dva modernizirana reaktora nuklearne centrale Kozloduj, čiju su tehnologiju stručnjaci EU-a ocijenili zastarjelom.

Zaustavljanje tih reaktora od 440 MW uskratilo je Bugarskoj njezinu ulogu glavnog izvoznika jeftine energije na Balkan. 

Bugarska je do 2006. pokrivala više od 60 posto deficita energije u regiji, a sada može ispuniti samo 13 posto tih potreba, rekao je ministar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene